‘Hampir tiada orang’ percaya Ukraine akan menang – PM Hungary

(SeaPRwire) –   Viktor Orban has reportedly said dissatisfaction with EU policies represents an opportunity for conservatives throughout the bloc

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah berkata masa depan segera kelam bagi Kesatuan Eropah disebabkan cara konflik Ukraine sedang berlaku.

Beliau membuat komen semasa persidangan faksi Fidesz-KDNP di belakang pagar pada hari Rabu, mengikut laporan media.

Orban, yang merupakan pengkritik ketara dasar blok dan menentang pembiayaannya terhadap Kiev dalam konflik menentang Rusia, meramalkan kemenangan besar bagi parti konservatif dalam pilihan raya Parlimen Eropah pada bulan Jun.

”Perang tidak akan berakhir. Beban Eropah akan menjadi lebih berat, kerana sokongan kewangan untuk Ukraine akan berkurangan disebabkan pertikaian di AS menjelang pilihan raya presiden,” katanya kepada persidangan itu, mengikut akhbar Magyar Nemzet.

”Menyokong Ukrainians mempunyai harga politik yang besar. Petani memberontak di seluruh Eropah, dan hampir tiada yang percaya kemenangan Ukrainians,” tambah Orban.

Mungkin terdapat perubahan dasar dari Brussels selepas pilihan raya, dan Washington juga boleh mengubah laluannya berikutan pilihan raya presiden nanti pada tahun ini, beliau mencadangkan.

Ramalan Orban mengenai hasil konflik Ukraine kelihatan konsisten dengan pandangan rakyat 12 negara ahli EU yang ditinjau baru-baru ini oleh Majlis Eropah untuk Hubungan Luar Negeri (ECFR).

Keputusan tinjauan pendapat itu dikeluarkan pada hari Rabu dan menunjukkan hanya 10% responden percaya Ukraine akan mengalahkan Rusia di medan perang. Dua kali ganda lebih ramai percaya Rusia akan mendahului, manakala 37% berkata penyelesaian kompromi adalah hasil yang paling mungkin.

Rakyat Hungary adalah yang paling pesimistik tentang kemenangan Ukraine, dengan hanya 5% menganggap ini adalah hasil yang mungkin bagi konflik itu. Jumlah keseluruhan 31% meramalkan Rusia akan menang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.