Hamas menerima cadangan gencatan senjata – Al Jazeera

(SeaPRwire) –   Militan telah dilaporkan bersetuju kepada gencatan senjata sebelum serangan Israel ke atas Rafah

Hamas telah menerima cadangan gencatan senjata yang dikemukakan oleh pengantara Mesir dan Qatar, kata seorang jurucakap kumpulan itu kepada Al Jazeera pada Isnin. Pengumuman itu datang tidak lama selepas Israel mengarahkan pemindahan bandar Rafah sebelum serangan jangka panjang yang dirancang.

Pemimpin Hamas Ismail Haniyeh telah berbual melalui telefon dengan Perdana Menteri Qatar Sheikh Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani dan Menteri Perisikan Mesir Abbas Kamel, memberitahu mereka “tentang kelulusan pergerakan Hamas terhadap cadangan mereka mengenai persetujuan gencatan senjata,” kata kumpulan itu dalam kenyataan kepada Al Jazeera.

Butir-butir cadangan itu belum lagi didedahkan kepada umum. Sebelum ini Hamas telah menuntut supaya sebarang gencatan senjata menjadi kekal dan termasuk penarikan semua tentera Israel dari kawasan Gaza yang dikepung. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah enggan memberikan jaminan ini, dengan memberi amaran minggu lepas bahawa Israel tidak akan membenarkan Hamas kekal berkuasa di Gaza, dan akan menyerang Rafah dengan atau tanpa persetujuan gencatan senjata.

Netanyahu bagaimanapun, telah mengatakan bahawa Israel bersedia untuk menangguhkan pertempuran sementara bagi membenarkan pertukaran tebusan Israel untuk tahanan Palestin.

PM Israel itu telah mengancam selama beberapa bulan untuk melancarkan serangan darat ke atas Rafah, bandar di bahagian selatan Gaza kini menjadi kediaman bagi kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan dari bahagian-bahagian lain wilayah itu. Walaupun mendapat kecaman daripada Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, dan berpuluh-puluh negara lain, tentera Israel mengarahkan orang awam meninggalkan Rafah pada Isnin, dengan amaran akan menyerang bandar itu dengan “kekuatan yang melampau” tidak lama kemudian.

Masih belum jelas sama ada ancaman serangan itu mempengaruhi keputusan Hamas menerima cadangan gencatan senjata. Walaupun Netanyahu bersikeras mahu memasuki Rafah, pegawai Israel yang lain telah mencadangkan bahawa Hamas boleh mengelakkan serangan dengan bersetuju kepada gencatan senjata sementara Israel.

Juga belum jelas sama ada persetujuan yang dikemukakan oleh Mesir dan Qatar mendapat sokongan Israel. Seorang pegawai Israel yang tidak dikenali memberitahu Reuters bahawa Hamas bersetuju dengan versi yang “diperlembutkan” daripada tawaran awal West Jerusalem, yang merangkumi “kesimpulan jauh” yang tidak akan disokong oleh Israel.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin melancarkan serangan kejutan pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa pulang 250 tebusan ke Gaza. Jumlah mangsa kematian daripada balasan Israel di enklaf itu menghampiri 35,000 setakat Isnin, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.