Hamas melepaskan video tebusan tawanan baharu

(SeaPRwire) –   Liputan itu dikeluarkan ketika militan mempertimbangkan cadangan gencatan senjata Israel

Hamas telah melepaskan video bukti kehidupan dua tebusan, termasuk warganegara ganda AS. Dalam liputan itu, tebusan mendesak Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk mencapai persetujuan gencatan senjata dengan militan Palestin.

Diterbitkan pada Sabtu, video tanpa tarikh itu menggambarkan Omri Miran, seorang Israel, dan Kieth Siegel, warganegara ganda Israel-Amerika. Miran menyatakan bahawa dia telah ditahan selama 202 hari, menunjukkan bahawa video itu difilemkan pada Jumaat.

Miran menggambarkan “hidup dalam keadaan sangat sukar kerana serangan hebat,” manakala Siegel menggalakkan Netanyahu untuk “lebih fleksibel dalam perundingan untuk mencapai perjanjian pertukaran segera.”

“Sudah tiba masanya untuk mencapai persetujuan yang akan membawa kami pulang selamat dan hidup,” tambah Miran.

Video itu berakhir dengan mesej kepada awam Israel dari Hamas: “Pemimpin Nazi anda tidak peduli tentang nasib anak-anak anda yang dipenjarakan dan perasaan mereka. Sedari ini sebelum terlambat.”

Walaupun Miran dan Siegel kemungkinan membaca kenyataan mereka di bawah tekanan, sentimen mereka dikongsi oleh organisasi yang mewakili kira-kira 130 tebusan yang dipercayai masih ditahan oleh Hamas di Gaza. Kumpulan ini telah menganjurkan protes mingguan di Tel Aviv dan Baitulmuqaddis mendesak Netanyahu untuk mencapai persetujuan dengan Hamas untuk melepaskan orang tersayang mereka.

Dalam perhimpunan di Tel Aviv pada Sabtu, bapa Miran menyeru ketua Hamas Yahya Sinwar untuk “menunjukkan sedikit kemanusiaan” kepada anaknya, dan merayu kepada Netanyahu untuk meluluskan “apa-apa perjanjian yang boleh dilaksanakan” untuk membawanya pulang.

Video Sabtu dikeluarkan tiga hari selepas klip serupa menunjukkan tebusan Israel-Amerika yang cedera Hersh Goldberg-Polin. “Semasa anda duduk dan menikmati makanan cuti bersama keluarga anda, fikirkan kami, tebusan, yang masih berada di neraka ini,” kata Goldberg-Polin kepada Netanyahu dalam video itu, merujuk kepada cuti agama Yahudi akhir minggu ini iaitu Paskah.

Netanyahu telah bersumpah untuk terus berperang di Gaza sehingga Israel mencapai “kemenangan penuh” ke atas Hamas, dan sehingga kini enggan mempertimbangkan tuntutan kumpulan itu agar sebarang persetujuan gencatan senjata menjadi kekal dan termasuk penarikan Israel dari enklaf itu.

Dalam kenyataan pada Sabtu, Hamas menyatakan sedang mempelajari cadangan gencatan senjata Israel yang disampaikan melalui perantaraan Mesir dan Qatar awal bulan ini. Baitulmuqaddis Barat menjangkakan jawapan dari Hamas dalam tempoh 48 jam berikutnya, lapor stesen berita Israel Channel 12 kemudian petang itu.

Israel dan Hamas bersetuju untuk gencatan senjata selama seminggu pada November, di mana 80 tebusan Israel ditukar dengan 240 orang Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Ketika kempen tentera Israel di Gaza menghampiri lapan bulan, PBB memberi amaran pada Jumaat bahawa “ambang kelaparan di Gaza akan dilanggar dalam tempoh enam minggu” kecuali Israel membenarkan penghantaran makanan “besar-besaran dan konsisten” ke enklaf terkepung itu. Menurut data terbaru dari kementerian kesihatan Gaza, sekurang-kurangnya 34,388 orang telah terbunuh sejak kempen Israel bermula, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.