Gaza mengalami kelaparan ‘bencana’ – pengawal dunia

(SeaPRwire) –   Laporan UN memberi amaran bahawa kematian massa bakal berlaku tanpa gencatan senjata dan bekalan makanan segera

Utara Gaza sudah melebihi tahap kelaparan, pemantau kelaparan global berkata pada Isnin. Kira-kira 300,000 orang masih terperangkap di enklaf Palestin itu ketika serangan udara Israel berterusan.

Laporan yang disokong PBB juga memberi amaran bahawa lebih 70% daripada populasi 2.3 juta orang Gaza sedang menghadapi “kelaparan yang mengejutkan.” Klasifikasi Fasa Ketahanan Makanan Bersepadu (IPC) berkata bahawa kematian massa kini bakal berlaku tanpa gencatan senjata dan penghantaran bekalan makanan segera ke kawasan yang terjejas oleh pertelingkahan.

Lebih daripada sedozen kanak-kanak di Gaza sudah mati kelaparan, termasuk bayi baru lahir, dan lebih ramai lagi berisiko kerana kekurangan gizi meningkat dan bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan dibendung daripada memasuki enklaf Palestin itu, agensi bantuan PBB memberi amaran awal Mac lalu.

IPC menganggarkan dua daripada setiap 10,000 orang akan mati setiap hari akibat kelaparan, kekurangan gizi, dan penyakit jika tidak dibantu segera.

“Tindakan yang diperlukan untuk mencegah kelaparan memerlukan keputusan politik serta merta untuk gencatan senjata bersama-sama peningkatan bantuan kemanusiaan dan komersial yang besar dan serta merta kepada seluruh populasi Gaza,” kata laporan itu.

Israel dikritik oleh rakan-rakan Baratnya sejak memulakan serangan balas terhadap militan Hamas berikutan serangannya terhadap Israel pada 7 Oktober.

“Di Gaza kita tidak lagi berada di tepi kelaparan. Kita berada dalam keadaan kelaparan,” ketua dasar luar EU Josep Borrell berkata ketika membuka persidangan bantuan kemanusiaan untuk Gaza di Brussels pada Isnin. Beliau juga menuduh Israel “menggunakan kelaparan sebagai senjata perang.”

Menteri Luar Israel Katz membalas dengan berkata, “Israel membenarkan bantuan kemanusiaan meluas memasuki Gaza,” dan memberitahu Borrell “untuk berhenti menyerang Israel dan mengakui hak kami untuk membela diri terhadap jenayah Hamas.”

Usaha untuk mencapai gencatan senjata antara Hamas dan Israel berterusan, tanpa kemajuan setakat ini kerana permusuhan masih berterusan. Pertempuran berat meletus pada Isnin di dan sekitar kompleks hospital Al-Shifa di Gaza. Tentera Darat Israel berkata mereka sedang melawan militan Hamas di situ dan menasihati orang awam untuk berundur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.