Gabenor New York meminta maaf kerana komen ‘kanak-kanak hitam’

(SeaPRwire) –   Kathy Hochul berkata beliau “telah bercakap tanpa berfikir” apabila mendakwa kanak-kanak hitam di Bronx tidak pernah mendengar tentang komputer

Gabenor New York Kathy Hochul telah menyatakan penyesalan kerana mendakwa kanak-kanak di dalam bandar “tidak tahu apa maksud perkataan komputer”. Hochul dikecam kerana komen perkauman itu.

Beliau membuat komen itu semasa seminar di California pada Isnin, apabila sedang membincangkan bagaimana politikus dapat memperluaskan akses kepada pekerjaan teknologi untuk masyarakat yang kurang beruntung.

“Sekarang, kita mempunyai kanak-kanak hitam muda yang tumbuh di Bronx yang tidak tahu apa maksud perkataan komputer. Mereka tidak tahu, mereka tidak tahu perkara-perkara ini,” katanya.

Komennya tidak dipersoalkan oleh pewawancara beliau, tetapi segera dikecam secara dalam talian. Beberapa tokoh konservatif menuduh beliau mempamerkan “rasisme lembut kelemahan jangkaan,” manakala Ahli Dewan Negeri Amanda Septimo, seorang demokrat yang juga mewakili Bronx, memanggil komentar itu “merosakkan, sangat tidak bermaklumat, dan benar-benar mengerikan.

“B****h, bukan sahaja kami tahu apa maksud komputer, kami semua ada satu di dalam poket kami!” tulis calon Kongres Florida Lavern Spicer di X. “Anda kedengaran sama rasisnya seperti S****y Joe Biden apabila beliau berkata ‘kanak-kanak miskin adalah setara cerdas dan berbakat seperti kanak-kanak putih.'”

“Saya telah bercakap tanpa berfikir dan saya menyesali perkara itu,” kata Hochul dalam kenyataan pada Isnin. “Tentu sahaja kanak-kanak hitam di Bronx tahu apa maksud komputer – masalahnya ialah mereka terlalu sering kekurangan akses kepada teknologi yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan bergaji tinggi di industri masa depan seperti AI.”

Usaha Parti Demokratik untuk menarik undi hitam sering dikecam oleh Republikan sebagai rasis. Terutamanya, kritikan Presiden Joe Biden terhadap undang-undang sebagai “Jim Crow 2.0″ dikecam oleh politikus dan pemikir konservatif, yang mendakwa ia membayangkan bahawa hitam dan minoriti lain tidak mampu mendapatkan pengenalan diri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.