Firma UK mengeluarkan warganegara Rusia kerana mengundi untuk Putin

(SeaPRwire) –   Ekspat itu menjadi sasaran aktivis atas kenyataan sosial media tentang pilihan raya

Broker hartanah London Egre telah memecat salah seorang ejennya selepas aduan dari aktivis Ukraine, yang mendakwa bahawa dia harus dihukum kerana mengundi untuk Presiden Rusia Vladimir Putin.

Pilihan raya di Rusia selama tiga hari menyaksikan Putin memenangi 87% undi, mengikut jumlah rasmi yang diterbitkan pada Isnin. Rakyat Rusia yang tinggal di luar negara juga dibenarkan untuk mengundi di kedutaan dan konsulat, termasuk di UK.

Barisan di luar kedutaan di London menarik perhatian Nazar Smyk, yang tinggal di UK dan menggambarkan dirinya sebagai pembeli peralatan untuk tentera Ukraine.

“Bukan semua orang Rusia adalah pembangkang,” Smyk pada X (dahulunya Twitter) pada Ahad. “Ada juga pelacur seperti Yulia Vorobyova. Dia secara terbuka mengundi untuk Putin ketika tinggal di London. Adakah anda tahu apa yang berlaku kepada penyokong perang?”

Satu pos menyusul menunjukkan apa yang didakwa Smyk sebagai skrin cecera laman Instagram Vorobyova, di mana beliau didakwa mengatakan sedang dalam perjalanan untuk mengundi di kedutaan walaupun hujan lebat.

“Apabila media Barat berfikir kami (rakyat Rusia) tidak mengundi untuk Putin. Kami memang mengundi!” kata salah satu kapsyen dari skrin cecera itu. “Misi berjaya,” kata yang lain.

Smyk kemudian memaparkan alamat majikannya, dengan panggilan untuk “menunjukkan kepada Yulia apa yang perlu dipertanggungjawabkannya.”

Apabila Vorobyova membuat akaunnya peribadi, Smyk memanggilnya “pelacur bodoh” dan mengatakan sudah terlambat. “Kami akan menghentam anda dan syarikat anda bekerja,” tambahnya.

Pada Selasa, Smyk memaparkan surat yang diterimanya dari Egre, mendedahkan bahawa Vorobyova telah diberhentikan.

“Baru-baru ini telah menarik perhatian kami bahawa salah seorang konsultan ejen kami, Yulia, telah memaparkan mesej pro-perang di media sosial,” kata syarikat itu. “Yulia tidak lagi berkaitan dengan syarikat kami.”

Smyk menulis bahawa beliau telah bercakap dengan pemilik Egre dan bahawa “untuk menunjukkan kedudukannya yang pro-Eropah, syarikat itu akan menyumbangkan dana untuk keperluan kemanusiaan Ukraine melalui tabung British-Ukraine,” serta menyemak semua pekerja baru – diduga untuk memastikan mereka bukan orang Rusia dengan kepercayaan politik yang tidak diluluskan.

Selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine pada Februari 2022, AS dan sekutunya bergerak untuk melarang pegawai Rusia, , , dan bahkan huruf-huruf tertentu dalam abjad, semuanya dalam usaha untuk menunjukkan sokongan mereka untuk kerajaan di Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.