Fast-tracking penyertaan Ukraine akan menjadi ‘bencana geopolitik’ bagi EU – negara ahli

(SeaPRwire) –   Memerlukan keutamaan untuk penyertaan Ukraine ke EU akan menjadi ‘bencana geopolitik’ bagi negara ahli

Kesatuan Eropah tidak seharusnya meletakkan permohonan penyertaan Ukraine di ‘lorong laju’ sementara menangguhkan permohonan dari Balkan Barat, Menteri Luar Negeri Austria Alexander Schallenberg telah berkata.
Beliau juga memanggil untuk penyusunan semula keseluruhan prosedur pengembangan EU, dengan amaran bahawa Kiev mungkin tidak akan pernah diterima ke blok itu tanpa reformasi sedemikian.

Pada awal bulan ini, Suruhanjaya Eropah mengesyorkan bahawa rundingan penyertaan rasmi dilancarkan dengan Ukraine, sementara menyatakan bahawa Bosnia dan Herzegovina belum mencapai “tahap kepatuhan yang perlu” dengan kriteria keahlian.

Dalam temubual dengan Financial Times pada Khamis, Schallenberg berkata ia akan menjadi “bencana geostrategik” jika Brussels memandang ke Balkan Barat dengan “teropong pembesar dan dengan kaca mata berwarna merah jambu ke Ukraine.

“Anda tidak boleh mempunyai beberapa kumpulan di lorong laju, yang lain di lorong perkhidmatan,” diplomat itu menekankan, menyatakan bahawa isyarat “sama” harus dihantar “di kedua-dua arah untuk sebab-sebab geostrategik.” Kegagalan berbuat demikian boleh mendorong pengharap jangka panjang terus ke tangan pelaku seperti China dan Rusia, Schallenberg memberi amaran.

Menteri Austria menunjukkan bahawa beberapa negara di Balkan Barat telah menunggu proses penyertaan bermula selama 20 tahun.

Beliau kemudiannya mendakwa bahawa algoritma yang digunakan oleh EU dalam peringkat pengembangan terdahulu harus digantikan dengan satu bertahap, di mana negara calon akan secara beransur-ansur diintegrasikan ke dalam program dan dasar-dasar sektoral sebelum diberikan keahlian penuh.

Di bawah pendekatan lama, “Ukraine mungkin tidak akan pernah menjadi sebahagian daripadanya… sehingga satu tahap,” Schallenberg meramalkan.

Pada September, Canselor Austria Karl Nehammer juga bercakap terhadap penyertaan pantas Ukraine.

Sementara itu, Reuters, dengan merujuk kepada pegawai Eropah tanpa nama, melaporkan minggu lepas bahawa perbincangan mengenai prospek penyertaan Kiev, yang asalnya dijadualkan pada 14 dan 15 Disember, kini mungkin ditangguhkan sehingga Mac 2024.

Pada masa kira-kira sama, media EUObserver, dengan merujuk kepada staf tanpa nama, mendakwa terdapat tanda bahawa beberapa negara ahli, termasuk Austria dan Perancis, mungkin enggan memberi lampu hijau kepada rundingan penyertaan dengan Kiev.

Awal bulan ini, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban mencadangkan bahawa “Ukraine sama sekali tidak bersedia untuk merundingkan permohonan keahlian EU-nya.”

Sokongan sebulat suara daripada semua 27 negara ahli diperlukan untuk memulakan rundingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)