EU ‘tidur berjalan’ ke dalam kebergantungan baru kepada Rusia – syarikat utama

(SeaPRwire) –   Baja nitrogen menjadi gas asli baru, pembuat kimia EU telah amaran

Kesatuan Eropah sedang “tidur berjalan” menjadi bergantung pada baja nitrogen Rusia, seperti yang dilakukannya dengan gas asli, pengeluar terkemuka telah memberitahu Financial Times.

Baja nitrogen, yang digunakan secara meluas untuk pertumbuhan tumbuhan, dibuat dengan gas asli, dan blok itu mengimport lebih dan lebih bahan penyubur tanaman dari negara yang dikenakan sanksi itu, outlet itu berkata, dengan mengutip Svein Tore Holsether, CEO pengeluar kimia Norway Yara International.

“Baja adalah gas baru,” kata Holsether. “Ia adalah paradoks bahawa tujuan adalah untuk mengurangkan ketergantungan Eropah pada Rusia, dan kemudian sekarang kita tidur berjalan menyerahkan kuasa makanan dan pembajaan kritikal kepada Rusia,” beliau menambah.

Rusia adalah salah satu pengeluar dan eksporter baja yang mengandungi nitrogen terbesar di dunia. Import EU urea, bahan penyubur nitrogen biasa, berlipat ganda dari Rusia dalam tahun ke Jun 2023 berbanding setahun sebelumnya, FT mengatakan dengan mengutip data dari Eurostat.

Sejak awal tahun ini, import Rusia telah berkurangan tetapi masih menyumbang kira-kira sepertiga jumlah import urea ke blok itu. Menurut Suruhanjaya Eropah, EU mengimport 24% bekalan baja nitrogen keseluruhan daripada Rusia, dengan Mesir sebagai pembekal terbesar kedua dengan 22%.

Bahan penyubur tanaman berdasarkan nitrogen dihasilkan dengan mencampur nitrogen dari udara dengan hidrogen dari gas asli pada suhu dan tekanan tinggi. Lonjakan harga gas asli pada tahun 2022 berikutan sanksi Barat terhadap Rusia atas konflik Ukraine juga menaikkan harga baja, mengenakan beban kewangan kepada petani Eropah. Sementara itu, Rusia melihat peningkatan pendapatan eksportnya 70% pada tahun 2022.

Harga baja telah merosot sejak itu bersama-sama dengan harga gas asli, tetapi industri baja Eropah masih berjuang kerana import Rusia mengambil bahagian pasaran yang lebih besar, kata Holsether.

Negara-negara Barat tidak mengenakan sebarang sanksi terhadap eksport makanan dan baja Rusia sejak permulaan operasi tentera di Ukraine pada Februari 2022. Moscow membantah bagaimanapun, bahawa eksport terhalang oleh sanksi kerana ia membuat lebih sukar bagi pedagang untuk memproses pembayaran atau memperoleh kapal dan insurans.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.