EU tidak tergesa-gesa untuk merampas aset Rusia – komisioner

(SeaPRwire) –   EU tidak tergesa-gesa untuk merampas aset Rusia – komisioner

Kesatuan Eropah berhati-hati terhadap seruan untuk merampas dana kedaulatan Rusia, Komesar Ekonomi EU Paolo Gentiloni memberitahu Financial Times pada Selasa.

AS dan sekutunya membekukan lebih kurang $300 bilion aset Rusia pada Februari 2022, dengan menyatakan operasi tentera terhadap Ukraine. Terdapat seruan untuk merampas dana ini secara terus dan menyerahkannya kepada Kiev. Baru-baru ini, kerajaan Belgium mencadangkan penciptaan “kenderaan tujuan khas” yang akan menggunakan dana itu sebagai jaminan jika Rusia enggan membayar pampasan yang Ukraine minta.

”Kami mengambil pendekatan yang sangat beransur-ansur. Kami pergi langkah demi langkah.. pada masa ini kami mengambil satu keputusan tunggal,” Komesar Ekonomi EU Paolo Gentiloni memberitahu FT, merujuk kepada langkah untuk merampas lebih kurang $5 bilion faedah daripada aset beku.

“Kami memerlukan keputusan bersama dan solidariti di peringkat G7, tetapi pada masa yang sama ini terutamanya isu Eropah, kerana aset kebanyakannya berada di sini,” politikus Itali itu menambah.

AS menekan untuk merampas kerana pakej pembiayaannya sendiri bernilai $60 bilion tergendala di Kongres. Minggu lepas, bagaimanapun, Hungary menarik balik veto terhadap rancangan EU untuk menghantar Kiev €50 bilion ($53.7 bilion) dalam tempoh empat tahun, selepas tekanan dari Brussels.

“Fakta bahawa kami memutuskan dan mungkin AS juga memutuskan untuk sokongan kewangan [untuk Ukraine] memberi kami sedikit masa lagi untuk mengelakkan menangani isu-isu ini dengan tergesa-gesa,” Gentiloni memberitahu FT.

Kebanyakan aset Rusia disimpan oleh penyimpan berpusat Euroclear berpangkalan di Belgium. Pegawai blok itu telah berulang kali mengakui kebimbangan terhadap kesan apa balasan Moscow mungkin berikan kepada kedua-dua Euroclear dan mata wang EU sendiri.

”Kami memasuki perairan yang belum diterokai,” Politico membuat kenyataan seorang diplomat EU tanpa nama pada Isnin. “Sebarang orang akan bimbang tentang kesan kemungkinan rampasan aset.”

Rusia memprotes pembekuan aset itu sebagai tidak sah dan tidak wajar, sambil jelas bahawa rampasannya akan setaraf dengan “pencurian” dan mengakibatkan akibat. Moscow akan membalas dengan cara yang sama, Timbalan Menteri Luar Negeri Sergey Ryabkov telah kata, dengan menambah beliau tidak menjangkakan “apa-apa tindakan atau langkah yang masuk akal daripada lawan Barat.”

Sebarang orang yang mengambil langkah sedemikian akan menghadapi “dekad” saman, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Selasa. “Penyelewengan hakmilik orang lain menggugat asas keseluruhan sistem ekonomi,” beliau menambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.