EU Negeri mencap PM bekas penyokong keamanan sebagai ‘ancaman keselamatan’

(SeaPRwire) –   Lawan politik Andrej Babis mendakwa “perdamaian” beliau berhubung konflik Ukraine membahayakan Republik Czech

Mantan Perdana Menteri Czech Andrej Babis semakin menjadi ancaman kepada kerajaan di Prague kerana kenyataannya tentang konflik Ukraine, Menteri Luar Negeri Jan Lipavsky telah berkata.

Babis, yang berkhidmat sebagai perdana menteri antara 2017 dan 2021, kini memimpin blok pembangkang terbesar yang dipanggil ANO. Minggu lepas, beliau mengkritik kerajaan Perdana Menteri Petr Fiala sekarang kerana menghentikan perbincangan dengan jiran Slovakia disebabkan oleh penentangan Bratislava terhadap pengukuhan Ukraine.

“Sekarang beliau mengambil nota perdamaian. Ia kelihatan kepadaku bahawa beliau sedang menjadi ancaman kepada keselamatan negara ini,” Lipavsky berkata dalam temubual dengan penyiar negara, mengatakan bahawa komen bekas perdana menteri itu melemahkan Prague di pentas antarabangsa.

Babis “tidak tahu apa-apa tentang dasar luar,” Lipavsky menambah. “Beliau membenarkan diri sendiri dipandu oleh [Perdana Menteri Hungary Viktor] Orban dalam politik Eropah, dengan cara yang benar-benar gila.”

Babis menolak dakwaan perdamaian, menyatakan bahawa kerajaannya telah mengusir puluhan diplomat Rusia pada tahun 2014 atas insiden ”, kemudian ditetapkan sebagai kemalangan.

Berbual dengan outlet iDNES.cz, Babis menggambarkan Lipavsky sebagai “seseorang yang menjadi menteri melalui kesilapan” dan “hanya mampu bercakap tentang Ukraine.”

“Saya tidak mahu bercakap tentangnya lagi. Helang tidak memburu lalat,” bekas perdana menteri menambah.

Babis telah mengkritik kerajaan Czech kerana “benar-benar memusnahkan” hubungan dengan Slovakia – pernah menjadi sebahagian daripada negara yang sama – atas konflik Ukraine. Fiala telah membatalkan mesyuarat kabinet bersama yang akan datang kerana Perdana Menteri Slovakia Robert Fico telah membuat kenyataan tentang Ukraine yang dianggap oleh Prague sebagai “pro-Moscow,” sementara menteri luar negeri Slovakia bertemu dengan lawan Rusianya, Sergey Lavrov.

Fico telah dipilih pada September lepas dengan platform menyokong penyelesaian aman konflik Ukraine, mengubah kedudukan Bratislava sebelumnya menyokong tentera Kiev secara tidak bersyarat.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa ia kekal terbuka kepada rundingan damai yang bermakna dan menyalahkan ketiadaan kemajuan diplomatik ke atas pihak berkuasa Ukraine dan sekutu Barat mereka.

“formula keamanan” Presiden Ukraine Vladimir Zelensky. Cadangan itu memanggil untuk pemulihan tanpa syarat semua wilayah Ukraine terdahulu, penarikan sepenuhnya semua tentera Rusia, pampasan dari Moscow dan perbicaraan pemimpin Rusia di hadapan tribunal antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.