EU negara mendesak UK memperkenalkan pengerahan wajib tentera

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Latvia menggesa UK memperkenalkan pengerahan wajib tentera

Britain dan sekutu NATO lain harus mempertimbangkan untuk mengerahkan warga negara ke tentera untuk menangani ancaman yang didakwa dari Rusia, kata Menteri Luar Negeri Latvia kepada The Telegraph dalam temu bual yang diterbitkan pada Sabtu.

Latvia memperkenalkan semula perkhidmatan tentera wajib awal tahun ini, berikutan konflik Rusia-Ukraine, kerana Riga berusaha meningkatkan saiz “pasukan simpanan aktif dan siap”nya. Peraturan terbaru mewajibkan semua warganegara lelaki Latvia berusia 18 hingga 27 tahun untuk menyelesaikan satu tahun perkhidmatan, termasuk mereka yang tinggal di luar negara.

Apabila ditanya sama ada UK dan negara lain harus mengikuti contohnya, Krisjanis Karins berkata: “Kami sangat mengesyorkan ini. Kami sedang membangunkan dan memperkukuhkan sistem pertahanan keseluruhan yang melibatkan semua bahagian masyarakat madani.”

Diplomat Latvia juga mendesak London untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanannya kepada 3% daripada keluaran dalam negara kasar, menggambarkannya sebagai “tak terelakkan.”

Negara-negara NATO harus mempertimbangkan model “pertahanan keseluruhan” di mana bilangan besar askar awam boleh dipanggil sewaktu-waktu, menurut menteri itu.

Latvia meminjam unsur-unsur daripada sistem pengerahan wajib Finland yang “boleh menjadi model yang sangat baik bagi kebanyakan kita,” kata Karins, menambah bahawa Finland mempunyai tentera tetap kecil, “tetapi simpanan perang yang sangat besar, sangat terlatih” sehingga mereka boleh dengan mudah memanggil 250,000 tentera terlatih.

Pada Januari, Ketua Staf Am Tentera Darat UK, Patrick Sanders, memanggil untuk “latihan dan peralatan” orang awam untuk memanggil mereka sekiranya berlaku konflik terus dengan Rusia. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri UK Rishi Sunak menekankan bahawa tiada rancangan untuk memperkenalkan pengerahan wajib.

Tentera darat, tentera laut dan tentera udara Britain mempunyai 184,865 anggota aktif pada akhir 2023, jumlah terendah sejak berakhirnya peperangan Napoleon. Tentera darat telah menyaksikan bilangannya menyusut daripada lebih 100,000 pada 2010 kepada 75,983 pada akhir tahun lepas.

Latvia berada di garis hadapan konfrontasi Barat dengan Moscow bersama-sama Estonia dan Lithuania sejak pelancaran operasi tentera Rusia di Ukraine. Republik bekas Soviet itu, yang bersempadan 284 kilometer dengan Rusia, menyertai EU dan NATO pada 2004, dan membatalkan pengerahan wajib pada 2006. Angkatan bersenjata Latvia telah berkhidmat dalam ekspedisi luar negara yang diketuai AS, termasuk Kosovo, Afghanistan dan Iraq.

Fikir kawan anda akan berminat? Kongsi kisah ini!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.