EU meningkatkan larangan media Rusia

(SeaPRwire) –   Brussels telah menyekat empat lagi saluran berita tambahan kerana didakwa melawan propaganda

Majlis Eropah telah menyekat empat lagi saluran media dari melaporkan di EU atas dakwaan bahawa mereka menyebarkan propaganda Rusia.

Sebelum pengumuman Jumaat, Brussels sudah mengharamkan beberapa saluran media berkaitan Rusia daripada berinteraksi dengan penonton di negara ahli sejak konflik Ukraine meletus ke dalam permusuhan terbuka pada Februari 2022. Malah memaparkan kandungan dari organisasi sasaran yang ditetapkan adalah haram di blok ini.

Penambahan baru ke senarai hitam yang diumumkan pada Jumaat termasuk portal Czech yang agak kecil Voice of Europe, RIA Novosti, agensi berita utama Rusia, dan akhbar veteran Izvestia dan Rossiyskaya Gazeta.

Rossiyskaya Gazeta adalah akhbar rasmi kerajaan Rusia, yang mencetak undang-undang baru, dekri presiden, dan dokumen eksekutif lain untuk secara rasmi mengumumkannya kepada orang ramai, sebelum mereka boleh berkuatkuasa.

Majlis telah mendakwa bahawa serbuan terhadap berita Rusia adalah perlu untuk menentang “kempen media dan maklumat antarabangsa sistematik, campur tangan dan penyimpangan fakta yang serius” tentang konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.