EU melancarkan siasatan baharu terhadap Meta

(SeaPRwire) –   Facebook dan Instagram boleh menyebabkan tingkah laku ketagihan pada kanak-kanak, dakwaan Suruhanjaya Eropah

EU telah melancarkan siasatan baru terhadap Meta, syarikat induk Facebook dan Instagram, atas dakwaan kegagalannya melindungi kanak-kanak daripada kandungan merosakkan.

Suruhanjaya Eropah, lengan eksekutif blok yang bertanggungjawab untuk mencadangkan undang-undang dan dasar baru, berkata pada Khamis bahawa ia telah membuka prosiding rasmi untuk menilai sama ada Meta mungkin telah melanggar Akta Perkhidmatan Digital (DSA) dalam bidang berkaitan perlindungan kanak-kanak.

DSA yang diluluskan pada 2022 bertujuan untuk mencipta ruang digital yang lebih selamat di mana hak asasi pengguna dilindungi.

Suruhanjaya bimbang bahawa algoritma dan antaramuka dalam talian Facebook dan Instagram “mungkin mengeksploit kelemahan dan pengalaman kanak-kanak dan menyebabkan tingkah laku ketagihan, dan/atau menguatkan kesan ‘rabbit hole’,” menurut kenyataan akhbar Suruhanjaya.

Kesan ‘rabbit-hole’ merujuk kepada algoritma khusus yang digunakan oleh platform media sosial. Apabila pengguna melihat satu kandungan merosakkan, algoritma mencadangkan lebih banyak kandungan yang sama, yang berpotensi membimbing mereka ke arah video yang menjadi lebih ekstrem.

Alat pengesahan umur Meta juga mungkin tidak “munasabah, berimbang, dan berkesan” untuk mencegah kanak-kanak mengakses kandungan tidak sesuai, menurut kenyataan akhbar.

Suruhanjaya berkata ia akan sekarang menjalankan siasatan mendalam sebagai keutamaan. Pembukaan prosiding rasmi memberi kuasa lengan eksekutif EU untuk mengambil langkah penguatkuasaan seperti mengambil langkah sementara dan keputusan ketidakpatuhan.

Meta berkata ia telah “menghabiskan satu dekad membangunkan lebih 50 alat dan dasar” untuk melindungi kanak-kanak. Syarikat itu mahu “kanak-kanak mempunyai pengalaman dalam talian yang selamat dan sesuai umur,” kata jurucakap Meta kepada Reuters. Perlindungan kanak-kanak adalah “cabaran yang dihadapi oleh seluruh industri,” tambah kenyataan itu.

Kedua-dua Facebook dan Instagram mempunyai lebih daripada 45 juta pengguna aktif bulanan di EU. Pada April 2023, mereka ditetapkan oleh blok sebagai Platform Dalam Talian Sangat Besar (VLOPs). Sebagai itu, mereka perlu mematuhi kewajipan yang ditetapkan dalam DSA.

Suruhanjaya Eropah sebelum ini telah membuka satu siri prosiding rasmi terhadap Meta pada April, melihat dakwaan iklan mengelirukan, kandungan politik, dan disinformasi pilihan raya di Facebook dan Instagram.

Siasatan itu datang menjelang undian untuk Parlimen Eropah yang dijadualkan pada awal Jun. Pelanggaran DSA boleh membawa denda sehingga 6% daripada jumlah pendapatan tahunan global syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.