EU bimbang kekurangan air mungkin segera menyulut pertelingkahan dalaman – Politico

(SeaPRwire) –   Dokumen Suruhanjaya Eropah yang bocor memberi amaran bahawa perubahan iklim akan memberi kesan merosakkan kepada bekalan air di banyak negara ahli

Perubahan iklim sedang meletakkan sumber air EU di bawah tekanan dan boleh memicu konflik di dalam negara dan antara negara ahli blok berhubung bekalan air, Politico melaporkan pada Rabu, dengan merujuk kepada komuniké draf yang disusun oleh Suruhanjaya Eropah.

Menurut laman web itu, lengan eksekutif blok akan memberi amaran negara-negara ahli minggu depan mengenai risiko perubahan iklim yang meningkat. Brussels dilaporkan telah berkata bahawa EU tidak cukup berbuat untuk menangani isu ini dan mendesak kerajaan mempercepatkan persediaan mereka untuk menangani pemanasan global.

Dokumen Suruhanjaya mengenal pasti kekurangan air sebagai salah satu risiko teratas yang dihadapi oleh 27 negara ahli mereka. Kekurangan air mengancam hampir setiap aspek kehidupan dan boleh memicu perlumbaan untuk bekalan di dalam EU, para pegawai memberi amaran.

“Risiko-risiko ini boleh menunjukkan dalam pelbagai bentuk, beberapa daripadanya termasuk persaingan yang meningkat untuk sumber air merentasi sektor dan penggunaan, termasuk risiko berpotensi konflik di dalam dan antara negara-negara ahli berhubung sumber air sempadan,” mengikut draf yang dikutip oleh Politico.

Walaupun dasar hijau menghadapi tentangan di EU, tekanan ke atas sumber air sedang meningkat disebabkan oleh peristiwa cuaca ekstrem yang meningkat, seperti hujan lebat yang menyebabkan banjir dan kemarau yang menyebabkan kekurangan air, laman web itu mengatakan, dengan merujuk kepada draf komuniké.

Laporan itu memberi amaran tentang kesan merosakkan perubahan iklim ke atas ekonomi EU, dan menambah bahawa beberapa negara ahli sudah mengalami pertelingkahan berhubung bekalan.

Persaingan untuk air telah memicu pertelingkahan antara wilayah di Sepanyol awal tahun ini. Catalonia, yang kini menghadapi kemarau terburuk dalam rekod, cuba meyakinkan kerajaan Madrid bulan lalu untuk mengalirkan air melalui Sungai Ebro dari Aragón bersebelahan. Di Perancis aktivis iklim bertembung dengan polis tahun lalu membantah pembinaan takungan air untuk petani, Politico mencatat.

Suruhanjaya Eropah dianggarkan bahawa kesan perubahan iklim yang semakin buruk boleh memotong keluaran ekonomi blok itu sebanyak 7% sehingga tahun 2100. Risiko berkaitan air seperti banjir pantai boleh menelan kos EU €1.6 trillion ($1.75tn) dalam kerosakan tahunan.

“Daya tahan iklim adalah satu persoalan daya saing untuk ekonomi dan syarikat, dan dengan itu pekerjaan. Ia adalah satu persoalan kelangsungan ekonomi untuk kawasan luar bandar dan pantai, petani, pembalak dan nelayan,” kandungan dokumen menyatakan.

Suruhanjaya Eropah menunjukkan bahawa walaupun ada dasar tertentu, pengurusan pemanasan global di blok itu jauh kurang memberi “jaminan munasabah,” kandungan dokumennya menunjukkan.

Ia juga memberi amaran bahawa pada masa hadapan EU mungkin akan menghadapi lebih banyak “bencana” berkaitan perubahan iklim seperti “kemarau, banjir, kebakaran hutan, penyakit, kegagalan tanaman, kematian akibat haba, kerosakan infrastruktur, dan perubahan struktur kepada persekitaran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.