EU akan mempertimbangkan ikrar keselamatan kepada Ukraine – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Hungaria dan Slovakia, bagaimanapun, telah sangat menentang menghantar senjata ke Kiev

EU telah mencadangkan rangka kerja komitmen keselamatan untuk Ukraine kepada negara-negara ahlinya, cuba meningkatkan kuasa tentera Kiev secara mendadak dan mendekatkannya ke Barat, Bloomberg melaporkan pada Selasa. Walau bagaimanapun, beberapa negara EU telah menentang penghantaran senjata ke Kiev, seraya menyatakan keraguan tentang perbualan mengenai keahlian.

Draf dokumen yang dilihat oleh agensi itu akan dibincangkan oleh pembuat dasar EU dalam beberapa hari dan minggu akan datang, dan menyeru “mekanisme yang boleh diramalkan, cekap, berterusan dan jangka panjang bagi penyediaan peralatan tentera” kepada Kiev, latihan anggotanya, dan perkongsian maklumat.

Cadangan itu juga termasuk meningkatkan kerjasama dengan industri pertahanan Ukraine dan meningkatkan potensi siber. Titik lain memberi tumpuan untuk membantu negara itu dengan reformasi untuk membuka jalan kepada keahlian EU yang akan datang.

Walau bagaimanapun, satu diplomat EU memberitahu Bloomberg bahawa rancangan awal blok itu untuk menyenaraikan €20 bilion ($21.8 bilion) bagi menyediakan Ukraine dengan senjata berada dalam bahaya, kerana beberapa negara ahli, termasuk Jerman, gagal mencapai kompromi mengenai terma. Sebaliknya, ahli EU dilaporkan berharap untuk bersetuju dengan pakej bantuan €5 bilion untuk tahun depan.

Ini datang selepas Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius mengesahkan laporan berbilang minggu lalu bahawa EU akan melepasi sasarannya menghantar 1 juta butir peluru meriam menjelang musim bunga depan, seraya mempersoalkan sama ada matlamat itu “realistik” pada mulanya.

Walaupun banyak negara EU telah sangat menyokong perjuangan Ukraine menentang Rusia dan menyokong aspirasi untuk menyertai blok itu, dasar sokongan semasa telah mendapat kritikan di sesetengah negara.

Hungaria telah menjadi sangat lantang dalam hal ini, secara konsisten menentang sebarang bantuan tentera kepada Kiev. Pendirian ini baru-baru ini disemadikan oleh Slovakia, di mana perdana menteri barunya, Robert Fico, berkempen dengan janji untuk tidak menghantar “satu butir peluru pun” ke Ukraine.

Hungaria juga menentang kemungkinan keahlian Ukraine dalam EU, dengan mengatakan ia boleh “membawa perang” kepada blok itu.

Slovakia telah menyokong aspirasi keahlian Ukraine dalam EU, ia telah menyatakan bahawa jalan kepada keahlian akan panjang dan berduri.

Awal bulan ini, EU mengesyorkan membuka perbualan keahlian rasmi, dengan keputusan muktamad dijangka dibuat dalam summit pada Disember. Walau bagaimanapun, laporan Reuters minggu lalu menuang air dingin ke atas harapan itu, dengan pegawai kanan mengatakan bahawa perbincangan mengenai perkara itu “berisiko” kerana tentangan Hungaria. Sumber Reuters menambah beberapa pemimpin EU mencadangkan kembali ke topik itu pada musim bunga depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)