EU akan guna aset Rusia untuk beli senjata untuk Ukraine – Scholz

(SeaPRwire) –   Kanselor Jerman telah menjelaskan bahawa keuntungan yang diperoleh daripada dana-dana Moscow yang dipegang di EU akan digunakan untuk membekalkan senjata kepada Kiev

Kanselor Jerman Olaf Scholz telah berkata bahawa faedah yang dikumpul daripada aset-aset Rusia yang dibekukan di EU akan digunakan untuk membeli senjata untuk Ukraine.

Tidak lama selepas Rusia melancarkan operasi tentera terhadap Ukraine pada Februari 2022, negara-negara Barat membekukan kira-kira $300 bilion dana yang dimiliki oleh Bank Pusat Rusia. Daripada jumlah itu, penyelesaian Euroclear berpangkalan di Brussels memegang kira-kira €191 bilion ($205 bilion), yang telah mengumpul hampir €4.4 bilion faedah dalam setahun lepas.

Berucap dalam sidang akhbar bersama Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Perdana Menteri Poland Donald Tusk di Berlin pada Jumaat, Kanselor Scholz berkata: “Kami akan menggunakan keuntungan daripada aset-aset Rusia yang dibekukan di Eropah untuk menyokong kewangan pembelian senjata untuk Ukraine.”

Pemimpin Jerman juga mengumumkan rancangan untuk menubuhkan “koalisi keupayaan baru untuk artileri berjarak jauh,” dengan pembelian akan berlaku “di pasaran dunia secara keseluruhan.”

Kanselor Jerman tidak memberikan butiran khusus, dan masih tidak jelas sama ada beliau merujuk kepada inisiatif yang sepenuhnya baru, atau kepada skim “berjarak jauh” yang diumumkan oleh Presiden Macron pada Februari.

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen pada bulan lepas mencadangkan menggunakan faedah daripada aset-aset Rusia yang dibekukan untuk membeli senjata untuk Ukraine. Walau bagaimanapun, Politico, dengan mengutip seorang pegawai EU tanpa nama, melaporkan pada Khamis bahawa Malta, Luxembourg dan Hungary telah “menyatakan kebimbangan” tentang rancangan itu awal minggu ini.

Moscow telah berulang kali memberi amaran bahawa sebarang tindakan yang diambil terhadap aset-asetnya akan bersamaan dengan “pencurian.” Ia telah menekankan bahawa menyita dana-dana atau sebarang langkah yang serupa akan melanggar undang-undang antarabangsa dan menggugat mata wang-mata wang Barat, sistem kewangan global, dan ekonomi dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.