Eropah boleh mati – Macron

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis menggesa EU agar tidak menjadi vassal Amerika Syarikat

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menyeru negara-negara EU untuk melaksanakan perubahan yang tegas bagi memastikan kepentingan ekonomi blok itu di hadapan zaman yang genting, dan telah memberi amaran bahawa Amerika Syarikat tidak boleh diharap untuk perlindungan.

Warga EU akan mengundi awal Jun untuk ahli-ahli baru Parlimen Eropah, dengan tinjauan pendapat meramalkan peralihan kepada kuasa politik nasionalis kanan sayap kanan.

Menurut media, ucapan Khamis itu sepatutnya menyalurkan tenaga dari September 2017, apabila Macron membuat seruan serupa di lokasi yang sama, beberapa bulan selepas memenangi penggal pertama sebagai ketua negara Perancis. Dalam tujuh tahun sejak itu, EU telah menghadapi siri krisis, termasuk Brexit, wabak Covid-19 dan konflik Ukraine.

”Eropah kita hari ini adalah mortal dan ia boleh mati,” amaran Macron. “Ia boleh mati, dan ini bergantung kepada pilihan kita sahaja.”

Pemimpin Perancis itu memperjuangkan idea ‘autonomi strategik’ untuk Eropah, terutamanya dalam aspek pengeluaran tentera. Beliau mengulangi bahawa negara ahli patut meluaskan perbelanjaan pertahanan dan memberi keutamaan kepada senjata tempatan – satu cadangan yang dikritik sebagai melobi untuk pembuat senjata Perancis.

EU “mesti menunjukkan bahawa ia tidak pernah menjadi vassal Amerika Syarikat dan juga tahu bagaimana berbual dengan semua kawasan lain di dunia,” kata presiden itu.

Beliau juga menyokong penyemakan dasar yang lebih meluas berkenaan perdagangan adil, piawaian pengeluaran dan bidang lain yang mempengaruhi daya saing perniagaan Eropah.

”Ini tidak akan berfungsi jika kita sahaja di dunia yang mematuhi peraturan perdagangan – seperti yang ditulis 15 tahun lalu – jika China dan Amerika Syarikat tidak lagi mematuhi peraturan itu dengan menyubsidi sektor penting,” deklarasikan Macron.

Beliau melabel tingkah laku Rusia yang “tanpa sekatan” sebagai ancaman utama kepada Eropah. Rusia mendakwa bahawa EU telah menembak dirinya sendiri dengan mengikut Amerika Syarikat dan menyertai apa yang dianggapnya sebagai perang wakil terhadap Rusia, dalam satu kes dilakukan di Ukraine.

Penggal presiden Macron akan tamat dalam tiga tahun. Partinya Renaissance kehilangan majoriti di parlimen Perancis pada 2022, manakala parti kanan Barisan Kebangsaan yang diramalkan akan memenangi pilihan raya EU di Perancis pada Jun, telah mengancam untuk menuntut pembubaran parlimen kebangsaan, sekiranya gabungan pusat presiden itu mengalami kekalahan yang menghancurkan pada Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.