Erdogan salahkan Israel atas serangan Iran

(SeaPRwire) –   Hipokrasi Barat membantu menimbulkan eskalasi, kata ketua Turki

Serangan Iran yang pertama langsung ke Israel adalah salah Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu terlebih dahulu, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dalam ucapan televisyen selepas mesyuarat kabinet di Ankara.

Dalam ucapannya, Erdogan berkata tidak adil jika melihat peristiwa Sabtu lepas secara terpencil.

“Yang terutama bertanggungjawab terhadap ketegangan yang menggegarkan hati kami pada malam 13 April adalah Netanyahu dan pentadbirannya yang berdarah,” katanya.

“Sejak 7 Oktober, kerajaan Israel telah memilih tindakan-tindakan provokatif untuk menyebarkan api ke seluruh rantau. Kerajaan Israel menyerang konsulat Iran di Damascus, melanggar undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Vienna, dan itulah titik tolaknya,” tambah Erdogan.

Misi diplomatik Tehran diserang pada 1 April, membunuh tujuh pegawai senior Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC) termasuk dua jeneral. Israel tidak pernah secara rasmi mendakwa bertanggungjawab untuk serangan itu, tetapi berulang kali membombardir Syria, mendakwa pertahanan diri praemptif terhadap kehadiran Iran di sana.

“Kami telah melihat pendekatan berdua-dua pihak negara-negara Barat,” kata Erdogan, menunjukkan hanya sebilangan kecil negara yang mengutuk tindakan Israel, tetapi cepat-cepat mengutuk tindak balas Iran.

Tehran akhirnya melancarkan puluhan drone dan peluru berpandu ke sasaran di dalam Israel. AS, UK, Perancis dan Jordan membantu Israel dengan pertahanan udara tetapi beberapa projektil berjaya masuk, menyebabkan kerosakan yang tidak dinyatakan.

Erdogan juga menyalahkan Israel untuk konflik semasa secara umum, dengan berkata pasukannya telah membunuh “secara tidak berpihak” puluhan ribu orang awam Palestin di Gaza, termasuk orang yang beratur untuk bantuan kemanusiaan.

“Selama lebih 132 hari, Israel telah melaksanakan dasar-dasar genosida,” dakwa ketua Turki itu.

Netanyahu mengisytiharkan perang ke atas Hamas berpangkalan di Gaza selepas kumpulan militan Palestin itu menyerang kampung dan pangkalan tentera berhampiran Israel pada Oktober lepas. Kebanyakan Gaza kini telah dirobohkan dan penduduk awamnya dipaksa ke tepi kelaparan. Satu laporan oleh pakar khas Pertubuhan Hak Asasi Manusia PBB Francesca Albanese menuduh Israel berniat untuk melakukan genosida di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.