Erdogan antara ‘anti-Semit paling besar dalam sejarah’ – Menteri Luar Israel

(SeaPRwire) –   Turki merupakan penyokong terorisme terbesar di dunia kerana menyokong Hamas, mendakwa Menteri Luar Israel Israel Katz

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berada di kalangan anti-Semit paling teruk dalam sejarah kerana pendiriannya terhadap konflik Gaza, mendakwa Menteri Luar Israel Israel Katz.

Dalam ucapan pada Sabtu, Erdogan membandingkan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan diktator Nazi Jerman Adolf Hitler, merujuk kepada serangan IDF yang tidak berhenti ke atas Gaza, yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 30,960 orang dan mencederakan 72,524 orang lagi, mengikut kementerian kesihatan di enklaf Palestin itu. Beliau juga sekali lagi enggan menggelarkan Hamas sebagai pertubuhan pengganas, dengan berkata Ankara “teguh menyokong” kepimpinan kumpulan bersenjata Palestin itu.

Katz, ahli parti Likud Netanyahu, membalas ucapan presiden Turki itu beberapa jam kemudian di X (dahulunya Twitter), dalam bahasa Ibrani dan Turki.

Hamas melakukan “pembunuhan dan serangan seksual” semasa serangannya ke atas Israel pada 7 Oktober, di mana lebih 1,100 orang terbunuh dan beberapa 240 diambil tebusan, katanya, mendakwa sokongan Erdogan untuk kumpulan itu menjadikannya salah seorang “penindas dan anti-Semit terbesar dalam sejarah.”

Turki telah menjadi “penyokong keganasan terbesar di dunia, bersama Iran,” yang membawa “malu” kepada negara itu, diplomat itu tegas.

Dalam ucapannya di Istanbul, Erdogan, yang menjadi salah satu pengkritik Israel paling keras dalam bulan-bulan kebelakangan ini, berkata kepimpinan negara Yahudi itu bertanggungjawab terhadap “jenayah terhadap kemanusiaan” di Gaza.

“Netanyahu dan pentadbirannya yang membenci telah menambah nama mereka ke senarai ‘Nazis masa kini’ bersama-sama Hitler, Mussolini, Stalin, Pol Pot, Franco dan pembunuh moden lain,” beliau menegaskan.

Apa yang berlaku di Gaza “sudah melepasi had toleransi,” kata ketua Turki itu. “Disokong oleh sokongan tentera dan diplomatik tidak terhad dari kuasa-kuasa Barat, Israel, yang merupakan negara keganasan, sedang melaksanakan dasar genosid sepenuhnya terhadap saudara dan saudari Palestin kami.”

Erdogan menegaskan Turki sudah memberikan lebih 40,000 tan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza melalui udara dan laut. Beliau menyeru dunia Islam berbuat lebih untuk menghentikan permusuhan itu, dengan berkata ia sehingga kini “gagal sepenuhnya memenuhi tanggungjawab keabangannya kepada orang Palestin.”

Netanyahu menekankan awal minggu ini bahawa tekanan antarabangsa yang semakin meningkat untuk gencatan senjata tidak akan membuat Israel melepaskan matlamatnya untuk mencapai “kemenangan penuh dalam perang” terhadap Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.