Elon Musk menuduh Demokrat ‘mengimport pengundi’

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dilaporkan sedang mempertimbangkan rancangan untuk memberi kad hijau kepada jutaan pendatang haram

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk menuduh Parti Demokratik Amerika Syarikat membuka sempadan negara itu dengan tujuan untuk “mengimport pengundi.” Sebelum ini minggu ini, Politico melaporkan bahawa Presiden Joe Biden sedang mempertimbangkan untuk memberi kediaman kekal kepada jutaan pendatang haram.

Berkomentar mengenai isu ini, Musk menyatakan di platform X beliau bahawa “Matlamat Parti Dem adalah untuk mengimport pengundi.”

Menurut sumber Politico, Biden sedang mempertimbangkan untuk memperluaskan akses kepada program ‘Pembatalan Penghapusan’ Amerika Syarikat untuk pendatang haram yang telah tinggal di AS selama lebih sepuluh tahun dan pembuangan mereka akan memberi kesan negatif kepada rakan warganegara atau penduduk tetap mereka.

Program ini kini tersedia untuk penduduk tetap yang telah dikenakan perintah untuk meninggalkan AS untuk pelbagai sebab, dan untuk sesetengah pendatang haram. Kejayaan pembatalan boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk dilalui melalui sistem undang-undang, dan kira-kira 4,000 pembatalan penghapusan setiap tahun, menurut Jabatan Keadilan AS.

Dipercayai terdapat kira-kira 10.5 juta pendatang haram yang tinggal di AS, menurut kajian oleh Pew Research pada tahun 2021. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya 6.3 juta lagi telah memasuki AS sejak tahun itu, menurut angka-angka daripada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, yang berpotensi meningkatkan jumlah kepada hampir 18 juta.

Kajian Pew lepas mendapati kira-kira dua pertiga pendatang haram di AS telah berada di sana lebih sepuluh tahun. Dengan mengambil kira hanya pendatang yang hadir di negara pada tahun 2021, program penghapusan yang dilaporkan dipertimbangkan oleh Biden boleh mengakibatkan kira-kira enam juta daripada mereka menjadi penduduk tetap.

Hanya warganegara AS boleh mengundi dalam pilihan raya persekutuan. Walau bagaimanapun, penduduk tetap boleh memohon kewarganegaraan selepas lima tahun, atau tiga tahun jika berkahwin dengan warganegara AS.

Tindakan pertama Biden sebagai presiden AS termasuk menandatangani siri perintah eksekutif membatalkan hampir semua sekatan imigresen bekas Presiden Donald Trump. Sejak itu beliau gagal melobi Kongres untuk meluluskan undang-undang memberi laluan kewarganegaraan kepada lebih 10 juta pendatang haram, dan mengkritik negeri Texas kerana cuba menguatkuasakan undang-undang imigresen persekutuan.

“Strategi Biden sangat mudah,” tweet Musk pada bulan Februari. “1. Dapatkan sebanyak mungkin pendatang haram di negara ini. 2. Sahkan mereka untuk mencipta majoriti kekal – negara satu parti. Itulah sebabnya mereka menggalakkan begitu banyak imigresen haram. Mudah, tetapi berkesan.”

Di AS, minoriti kaum cenderung mengundi Demokrat. Selain berpotensi mencipta pengundi masa depan, imigresen haram boleh memberi beberapa negeri perwakilan lebih besar di Kongres, kerana bilangan kerusi yang diberikan kepada sebuah negeri di Dewan Perwakilan ditentukan berdasarkan jumlah keseluruhan penduduknya, termasuk mereka yang hadir secara haram.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.