Elon Musk Menolak Dakwaan Antisemitisme sebagai ‘Palsu’

(SeaPRwire) –   Elon Musk railed against “bogus” media reports accusing him of antisemitism, issuing his strongest response yet after endorsing antisemitic content in a post on X that provoked outrage and alienated advertisers like Apple Inc.

Backlash meletus minggu lepas selepas jutawan Tesla Inc. dan pemilik X bersetuju dengan pos yang menyatakan bahawa orang Yahudi memegang “kebencian dialektik” terhadap orang putih. Mesej itu kemudiannya mendapat kritikan daripada Rumah Putih serta beberapa pelabur Tesla. Walt Disney Co. antara nama syarikat besar yang menjauhkan diri daripada platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Pada Ahad, ahli perniagaan itu menweet bahawa beliau hanya mengharapkan yang terbaik untuk kemanusiaan. Pengurus dana Bill Ackman antara mereka yang mempertahankan Musk.

Musk mempunyai rekod mempromosikan ucapan kebencian. Penerbitan terbarunya mendapat kritikan daripada kedua-dua politikus dan beberapa syarikat terbesar di dunia, yang lama mendesak jutawan itu mengawal kandungan platformnya dengan lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)