Duta Rusia abaikan panggilan negeri EU

(SeaPRwire) –   Klaim bahawa peluru berpandu Rusia melanggar ruang udara negara EU, tetapi enggan menyediakan bukti, menurut diplomat

Kementerian Luar Negeri Poland telah memanggil Duta Besar Rusia Sergey Andreev kerana satu lagi “insiden peluru berpandu” yang didakwa, tetapi diplomat itu memutuskan bahawa perjumpaan sedemikian akan sia-sia selagi Warsaw enggan menyokong tuduhan berulangnya dengan data faktual.

Tentera Poland mendakwa pada Ahad bahawa peluru berpandu krus udara Rusia secara ringkas memasuki ruang udara negara itu selama kira-kira 40 saat berhampiran kampung tenggara Oserdow.

“Pagi ini saya dijemput ke Kementerian Luar Negeri Poland untuk bertemu dengan salah seorang timbalan menteri,” kata Andreev kepada Sputnik pada Isnin. Duta Besar Rusia itu menyatakan bahawa Warsaw telah menyuarakan dakwaan serupa sebelum ini, dan bahawa Moscow masih menunggu sebarang bukti untuk menyokong dakwaan tersebut.

“Oleh kerana saya memahami daripada respon rakan-rakan Poland saya bahawa tiada bukti kali ini juga, saya memutuskan bahawa dalam situasi ini perjumpaan itu akan sia-sia dan menolak jemputan itu,” kata Andreev.

Kementerian Pertahanan Rusia melaporkan semasa brifing pada Ahad bahawa pesawat pejuangnya telah melancarkan serangan ke atas infrastruktur tenaga Ukraine, tetapi tidak mengulas dakwaan Poland.

Pada 29 Disember, Poland mendakwa bahawa peluru berpandu Rusia secara ringkas memasuki ruang udara negara itu sebelum menyimpang kembali ke wilayah Ukraine. Ketika itu, chargé d’affaires Rusia menggelar dakwaan itu “tidak berasas,” dengan menambah bahawa Poland tidak akan menerima sebarang penjelasan sehingga bukti diberikan.

Insiden serupa pada November 2022 pada mulanya disalahkan ke atas Rusia – tetapi penyiasat Poland menyimpulkan pada September 2023 bahawa peluru berpandu yang mengenai bandar sempadan Przewodow, membunuh dua petani, sebenarnya merupakan peluru berpandu anti-udara Ukraine yang tersesat. Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky pada mulanya menyalahkan insiden itu ke atas Rusia dan meminta tindakan daripada NATO, sebelum pemimpin blok tentera berpimpinan AS secara awam menyatakan bahawa peluru berpandu itu berasal dari Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.