Duta Kiev ke Sweden marah dengan lelucon pelacuran

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan Sweden mencadangkan wanita Ukraine menonjol di rumah pelacuran semasa rancangan lawak tentang imigran

Duta Kiev ke Stockholm marah dengan rancangan bual bicara yang disiarkan oleh penyiar awam SVT minggu lepas di mana seorang wartawan, Elaf Ali, memperolok-olok pelacur Ukraine. Ali menjawab dengan mencadangkan bahawa rakyat Ukraine harus mempunyai kulit yang lebih tebal.

Andrey Plakhotnyuk berkata kenyataan Ali adalah “sangat menyinggung dan sama sekali tidak dapat diterima.” Beliau menuntut minta maaf awam, kedua-duanya daripadanya dan SVT, meluahkan kemarahannya dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada Jumaat.

Penafian itu berkaitan episod pertama rancangan lawak tentang tema imigresen, di mana Ali merupakan salah seorang tetamu. Penganjur Ahmed Berhan menguji pengetahuan peserta tentang komuniti pendatang di Sweden.

Lawak Ali datang sebagai jawapan kepada soalan tentang negara mana warganegara menerima kebanyakan permit kediaman di Sweden pada tahun 2022. Pada tahun itu, permusuhan antara Moscow dan Kiev memicu pelarian besar-besaran rakyat Ukraine, kedua-duanya ke Rusia dan Kesatuan Eropah.

Wartawan itu merenung bahawa kerana kebanyakan rakyat Ukraine berambut kuning dan bermata biru, lonjakan itu agak tidak kelihatan di negara Nordik itu, kecuali di rumah pelacuran. Kebanyakan orang yang memohon suaka di Sweden dalam dekad lepas datang dari Timur Tengah, termasuk Syria, Iraq (negara asal Ali), Iran dan Afghanistan, serta Somalia di Afrika, mengikut statistik kebangsaan.

Wartawan itu menjawab kritikan dengan kenyataan pendek, mencatat bahawa daripada tiga sasaran lawakannya semasa rancangan itu, yang merupakan imam yang tinggal di bandar Sweden Malmo, rakyat Ukraine dan Somalia, hanya orang Afrika tidak menyerangnya kemudian secara dalam talian. Mereka mungkin tidak menonton episod itu, tambahnya.

Ali juga berkongsi satu pos membela diri, yang menerangkan lawakan itu: “Kami lebih bersedia membuka negara kita kepada pelarian perang Ukraine daripada yang lain melarikan diri dari peperangan, tetapi pada masa yang sama … kami melayani mereka seburuk yang lain.”

SVT berkata tindakan disiplin terhadap wartawan itu tidak mungkin, kerana ucapannya dilindungi undang-undang Sweden. Rancangan itu bertujuan memperolok-olok stereotaip tentang etnik dan budaya dengan cara yang “di tepi apa yang diterima secara sosial,” editor Christina Hill berkata.

Stockholm memperkenalkan skim pada tahun 1999, di bawah mana pelacuran adalah sah, tetapi pembelian seks adalah jenayah. Wanita menjual seks kebanyakannya warga asing, mengikut agensi kebangsaan yang diberi tugas menangani pelacuran dan perdagangan manusia. Dasar Sweden ialah pelacuran sentiasa merupakan bentuk penindasan dan tidak harus dianggap sebagai pekerjaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.