Dozens of Democrats could beat Trump – Biden

(SeaPRwire) –   Presiden AS sebelumnya mengakui beliau mungkin menimbang semula tawaran untuk bertanding semula, jika bukan kerana lawan yang disangkakan daripada Parti Republikan

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mendakwa terdapat puluhan daripada Parti Demokrat yang boleh menewaskan Donald Trump dalam pilihan raya presiden 2024, tetapi beliau tetap berpendirian bahawa hanya dirinya yang boleh berbuat demikian.

Beberapa bahagian daripada Parti Demokrat dan media sudah mula melayan Biden sebagai calon rasmi untuk pilihan raya presiden tahun depan. Bahagian Parti Demokrat di Florida telah enggan meletakkan nama-nama lain dalam undian peringkat negeri, manakala Suruhanjaya Kebangsaan Demokrat (DNC) enggan menganjurkan debat dengan pesaing yang lain.

Biden ditanya oleh media pada hari Rabu lalu sama ada beliau percaya terdapat rakan sejawatannya dalam Parti Demokrat yang boleh menewaskan Trump.

“Kira-kira 50 orang,” jawab presiden itu tanpa menyebut nama sesiapa. “Saya bukan satu-satunya, tetapi saya akan menewaskannya.”

Soalan mengenai kesediaan Biden untuk bertanding semula telah dicetuskan oleh kenyataan beliau pada hari Selasa lalu dalam satu majlis pengutipan dana di Boston. “Jika Trump tidak bertanding, saya tidak pasti sama ada saya akan bertanding,” kata pemimpin itu. Sekali lagi merujuk cabaran daripada pendahulunya itu, Biden kemudian memberitahu wartawan di luar Rumah Putih bahawa “Saya hanya perlu bertanding.”

Biden menewaskan Trump dalam pilihan raya presiden 2020, dan satu pertembungan yang dijangka antara kedua-dua bekas lawan ini telah digembar-gemburkan oleh Demokrat sebagai satu pertempuran eksistensial menentang autoritarianisme calon utama Republikan itu.

Walau bagaimanapun, peratusan kelulusan Biden baru-baru ini mencapai tahap terendah iaitu hanya 37% mengikut satu kaji selidik CNN yang diterbitkan pada hari Rabu. Bulan lepas, satu kajian oleh New York Times meramalkan Biden akan kalah kepada Trump di lima daripada enam negeri penting.

Pengkritik strategi Demokrat mendakwa parti itu lebih rela kalah kepada seorang lelaki yang telah dilabel sebagai ancaman unik ke atas demokrasi, berbanding membenarkan Biden bersaing secara adil untuk pertandingan calon dengan pesaing yang mungkin lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.