DiRaja British berikrar tidak akan membeli lagi bulu sebenar

(SeaPRwire) –   Animal rights group PETA telah mengalu-alukan keputusan oleh Ratu Camilla

Ratu Camilla dari keluarga diraja UK tidak akan memperluas pakaian dengan sebarang barang baru yang mengandungi bulu sebenar, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) di laman webnya pada hari Rabu.

Kumpulan itu menyatakan telah menerima surat dari Istana Buckingham menyatakan bahawa ratu “tidak akan memperoleh sebarang pakaian bulu baru,” bersama-sama dengan “harapan terhangat.”

Kumpulan hak asasi haiwan mengalu-alukan keputusan itu, dengan menyatakan ia mengikuti jejak Ratu Elizabeth II yang telah meninggal, yang membuat janji serupa pada tahun 2019 – walaupun baginda masih memakai barang yang sudah dimiliki. Surat Camilla kepada PETA tidak mengenepikan ini juga.

“PETA sedang menjamu Ratu Camilla dengan segelas anggur terbaik untuk menjadi ratu sebenar,” pengasas Ingrid Newkirk mengisytiharkan. “Ia betul dan wajar bagi monarki British untuk merefleksikan nilai-nilai British dengan mengakui bahawa bulu tidak ada tempat dalam masyarakat dan ia membuat penggunaan bulu beruang sebenar oleh Kementerian Pertahanan untuk topi pengawal diraja semakin tidak masuk akal dan ketinggalan zaman,” katanya.

PETA menyatakan penggunaan bulu sebenar adalah kejam dan tidak perlu, memandangkan kewujudan bulu tiruan moden. Kumpulan aktivis ini berkempen selama dekad untuk Kementerian Pertahanan UK menghentikan penggunaan kulit beruang untuk topi ikonik King’s Guards. Setiap topi memerlukan sekurang-kurangnya satu kulit beruang untuk dihasilkan, kata organisasi itu.

Kumpulan itu ditubuhkan pada tahun 1980, beroperasi atas prinsip bahawa “haiwan bukan milik kita untuk eksperimen, makan, pakai, gunakan untuk hiburan,” dan menentang apa yang dirujuk sebagai “speciesism,” dan “pandangan dunia manusia yang lebih tinggi.” PETA telah mendapat notoriti untuk siaran PR kadang-kadang mengerikan dan menarik perhatian dengan tindakan seperti memakai ahli sebagai produk daging atau mengedarkan komik grafik mengerikan yang menampilkan haiwan dikuliti kepada kanak-kanak.

Walaupun kumpulan itu mendakwa memerangi pengeksploitan dan kerosakan haiwan, PETA telah dikecam kerana kadar eutanasia di rumah perlindungan haiwan mereka. Kumpulan itu mengalami kematian 74% daripada semua kucing dan anjing yang dibawa ke rumah perlindungan Virginia mereka tahun lepas, peningkatan daripada 99% beberapa tahun sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.