Datuk Bandar Paris meletak jawatan X, menyebutnya ‘longkang global’

(SeaPRwire) –   Anne Hidalgo menyatakan bahawa platform dan pemiliknya bertindak secara sengaja untuk memperburuk ketegangan dan konflik

Datuk Bandar Paris Anne Hidalgo telah mengumumkan niatnya untuk meninggalkan X, dahulu dikenali sebagai Twitter, memanggil laman mikroblog itu “alat hebat untuk memusnahkan demokrasi kita.”

Dalam kenyataan panjang yang diposkan di X, Datuk Bandar sosialis itu memberitahu 1.5 juta pengikutnya bahawa dia memegang Elon Musk bertanggungjawab terhadap perubahan yang dilakukannya sejak mengambil alih syarikat itu pada bulan Oktober tahun lalu, walaupun tanpa menamakannya secara langsung.

Dia terus berkata bahawa “kontroversi, desas-desus dan manipulasi kasar” yang memerintah perdebatan awam “dibakar oleh algoritma Twitter, di mana satu-satunya yang penting ialah bilangan ‘suka’,” menambah bahawa “fakta tidak relevan.”

Mengelaskan platform itu sebagai “projek politik jelas,” Hidalgo menuduh pemiliknya bertindak “dengan sengaja untuk memperburuk ketegangan dan konflik,” mengatakan ia telah menjadi “selok global yang luas.”

X berulang kali mendapat kecaman daripada media arus perdana dan kiri politik atas perubahan Musk terhadap platform itu. Menurut Fail Twitter, di bawah pengurusan sebelumnya, mikroblog itu telah membantu menghalang penyebaran laporan letupan yang mendakwa pengaruh-pengaruh oleh keluarga Joe Biden, hanya tiga minggu sebelum dia dipilih sebagai presiden. Apabila Musk tiba, dia memecat banyak bekas kakitangannya, dan sejak itu, platform itu, yang dinamakan semula sebagai X, telah dituduh memiliki moderasi kandungan yang lemah dan gagal menghapuskan ucapan kebencian dan disinformation.

Situasi menjadi lebih teruk berikutan permulaan peperangan Israel-Hamas. Sebelum ini, Suruhanjaya Eropah menangguhkan iklan di X berikutan peningkatan disinformation dan ucapan kebencian di platform media sosial itu. Jurucakap Johannes Bahrke berkata Suruhanjaya itu telah “menasihati perkhidmatan untuk menahan diri daripada mengiklankan pada tahap ini.” Keputusan itu datang selepas pertubuhan bukan keuntungan Amerika Syarikat Media Matters mendakwa bahawa X telah meletakkan iklan untuk jenama besar seperti Apple, IBM dan Oracle di sebelah kandungan pro-Nazi. Laporan itu mencetuskan syarikat teknologi gergasi IBM untuk menghentikan semua iklan di X.

Langkah IBM juga datang selepas Musk secara terbuka menyokong teori konspirasi antisemitik dalam pos di X awal minggu ini. Pada 15 November, pemimpin media sosial itu bersetuju dengan pos di X yang menyatakan bahawa orang Yahudi memegang “kebencian dialektik” terhadap orang putih, mencetuskan pusingan baru kritikan bahawa dia menggalakkan pandangan antisemitik. Billionaire itu menanggapi pos pengguna dengan: “Anda telah mengatakan kebenaran sebenar.”

Pada Isnin, dalam usaha jelas untuk memulihkan kerosakan, Elon Musk melawat tapak serangan Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober dan mengisytiharkan komitmennya untuk melakukan apa saja yang perlu untuk menghentikan penyebaran kebencian. Awal Isnin, Musk memposting di X: “Tindakan lebih berbicara daripada perkataan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)