Darurat diisytiharkan selepas pelarian besar-besaran penjara di Haiti

(SeaPRwire) –   Ribuan banduan telah dibebaskan dari dua penjara terbesar negara itu oleh serangan geng bersenjata

Kerajaan Haiti telah mengisytiharkan darurat selama tiga hari dan jam malam selepas geng bersenjata menyerbu dua penjara terbesar negara Caribbean itu pada akhir minggu, membenarkan ribuan banduan melarikan diri. Pemimpin geng menuntut perletakan jawatan Perdana Menteri Ariel Henry, yang sedang dalam lawatan ke Kenya.

Menurut laporan media pelbagai, dengan merujuk kenyataan kerajaan Ahad, penjara yang diserbu ialah Penjara Kebangsaan Haiti di ibu negara Port-au-Prince dan satu lagi di Croix-des-Bouquets berhampiran. Hampir semua banduan bernilai kira-kira 4,000 orang di kemudahan Port-au-Prince dilaporkan melarikan diri. Sekurang-kurangnya 12 orang dilaporkan terbunuh, termasuk pegawai polis, semasa serangan itu.

Menteri Kewangan Patrick Boisvert, yang mengambil alih kerajaan semasa perdana menteri berada di luar negara, telah menyeru polis menggunakan “semua cara sah di bawah kuasa mereka” untuk menangkap semula banduan dan menguatkuasakan jam malam.

Lonjakan keganasan terbaru bermula pada Khamis, apabila Perdana Menteri Henry berlepas ke Nairobi untuk mencuba mendapatkan pasukan keselamatan PBB untuk memerangi geng di Haiti. Berikutan keberangkatannya, bekas pegawai polis elit yang kini mengendalikan persekutuan geng dan digelar ‘Barbecue’ mengumumkan serangan bersepadu untuk mencegah kepulangan Henry. Pemimpin geng itu sudah mengaku bertanggungjawab atas lonjakan keganasan.

Menurut laporan media, antara mereka yang ditahan di Port-au-Prince ialah suspek yang dituduh berkaitan pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moïse pada 2021. Henry mengambil alih sebagai perdana menteri selepas pembunuhan Moïse dan berulang kali menangguhkan rancangan untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan presiden, yang tidak berlaku hampir sepuluh tahun.

Statistik menunjukkan geng menguasai sehingga 80% ibu negara negara itu. PBB baru-baru ini berkata lebih 8,400 orang menjadi mangsa keganasan geng Haiti tahun lepas, termasuk pembunuhan, kecederaan dan penculikan. Angka itu lebih ganda daripada yang dilihat pada 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.