Dakwaan Penggodaman Baharu Terhadap China Bukanlah Seperti Yang Nampak

(SeaPRwire) –   Washington dan London menuduh Beijing menaja kempen jenayah siber terhadap mereka tiga tahun yang lalu. Mengapa mereka menunggu sehingga kini?

Pada bulan Mac, UK, bersama-sama dengan AS dan ahli-ahli gabungan perisikan Lima Mata, mengenakan sanksi terhadap kumpulan kecil hacker dan perniagaan berkaitan mereka.

Sanksi itu menjadi berita besar di Britain, di mana kerajaan tiba-tiba memutuskan bahawa Beijing telah berada di sebalik serangan terhadap suruhanjaya pilihan raya tiga tahun yang lalu. Perlu dicatat, akhbar konservatif berpihak kepada parti kerajaan Britain semuanya menekankan naratif ini dengan cara yang agresif.

Tuduhan oleh negara-negara Lima Mata ini bukanlah kebimbangan yang sebenar seperti mereka dakwa, tetapi merupakan tindakan drama politik yang disengajakan dan memanfaatkan keadaan yang secara besar-besaran dipacu oleh AS, yang cuba menfitnah China untuk keuntungan diplomasi dan politik. Sanksi, walaupun skopnya sempit dan oleh itu tidak bermakna, dirancang untuk cuba menghantar mesej kepada dan tentang China. Ia pada dasarnya merupakan kempen menakut-nakutkan, yang cuba mengugat keterlibatan Beijing dengan negara-negara lain dan berkhidmat kepada tujuan politik domestik di AS.

Irama eskalasi dan de-eskalasi AS dengan China

AS mempunyai dasar luar negara yang bijak di mana ia secara sengaja memilih untuk meningkatkan dan mengurangkan ketegangan dengan China pada masa yang sesuai, yang tepatnya mengapa panggilan untuk “penglibatan” dengan Beijing yang datang dari Washington D.C. tidak boleh dipercayai. AS tidak mengubah matlamat atau dasarnya, hanya taktiknya yang dipertimbangkan mengikut apa yang sesuai pada masa itu. Oleh itu, ia sentiasa bergantian antara pendekatan dan provokasi yang disengajakan. Ia biasanya melakukannya dengan mempunyai laporan tertentu atau perkembangan yang dibocorkan kepada media pada masa yang menguntungkan, untuk mewujudkan naratif tertentu yang memerlukan tindak balas dan dasar tertentu.

Untuk memberikan beberapa contoh, pentadbiran Trump memainkan ketegangan dengan China secara terus pada tahun 2019, walaupun ketika krisis Hong Kong, untuk menjamin “perjanjian perdagangan” dengan Beijing. Sebaik sahaja mendapat apa yang diinginkan pada tahun 2020, dan wabak Covid-19 melanda, ia secara terang-terangan melancarkan kempen penuh terhadap Beijing di setiap peringkat. Begitu juga, pentadbiran Biden memasuki pejabat dan kemudian segera meningkatkan ketegangan dengan China berhubung isu Xinjiang untuk merosakkan hubungan China dengan Eropah dalam persediaan untuk sanksi bersepadu sebagai paparan persatuan transatlantik.

Selepas ini dilakukan, ia kemudian memutuskan ia mahu “menyejukkan” perkara sedikit dan menubuhkan “pengawal selia” jadi senjata retorik senyap untuk beberapa bulan apabila Washington menghubungi Beijing. Kemudian, ketika Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 tiba, ia mengambil “kad Xinjiang” daripada rak lagi dengan beberapa pendedahan dan penerbitan yang dijadualkan untuk menyokong boikot Sukan Olimpik Musim Sejuk, serta larangan meluas terhadap semua barangan Xinjiang di bawah dalih “buruh paksa” pada masa itu.

Apa yang kita lihat ialah bahawa AS sebenarnya tidak benar-benar mengurangkan ketegangan dengan China, ia “panas dan sejuk” dan secara dasarnya memanipulasi kitaran media untuk mengejar preferensi dasarnya seperti yang difikirkannya sesuai. Ini bermakna isu-isu utama yang berkaitan dengan China hanya cenderung muncul apabila terdapat agenda yang menguntungkannya.

Fasa terbaru

Kini, pentadbiran Biden telah membuat rekaan politik untuk meningkatkan ketegangan dengan China dengan menuduhnya, dalam koordinasi dengan Lima Mata, melakukan penggeledahan siber dan jenayah siber bersokongan negara. Fakta bahawa kerajaan British akan menyimpan tuduhan itu selama tiga tahun menunjukkan tujuan politik jelas dan masa yang tepat. Persoalannya, mengapa? Pertama, kita sedang menghampiri pilihan raya Presiden di AS. Ia sentiasa menjadi ketidakterelakan bahawa pentadbiran mahu kelihatan “keras” terhadap China untuk mencegah isu itu digunakan sebagai serangan titik oleh pesaing Biden, Donald Trump. Seperti yang dilihat pada tahun 2020, tahun pilihan raya cenderung menjadi tahun retorik yang sangat agresif dan dramatik yang melampau.

Kedua, terdapat matlamat menggagalkan penglibatan China dengan Eropah. Ia telah diumumkan secara terbuka , termasuk Perancis. Seperti yang dinyatakan di atas, AS, dengan sokongan negara-negara Lima Mata, secara aktif cuba merosakkan diplomasi China dengan Eropah dengan mempersenjatakan publisiti negatif untuk menyempitkan ruang politik untuk penglibatan.

Apa yang kita lihat dari ini ialah bahawa AS menghadapi China atas terma-terma sendiri, tetapi cuba mencegah mereka yang dianggap sebagai “sekutu” daripada melakukan yang sama, dan oleh itu mengambil jalan peperangan psikologi melalui manipulasi media massa.

Kesimpulannya, apabila strategi-strategi ini digunakan, seseorang mengenal pasti bahawa media Barat mempunyai autonomi dan kebebasan yang jauh kurang daripada yang didakwanya, tetapi tidak langsung tertakluk kepada keutamaan dasar AS. W

hen Rumah Putih berkata “lompat”, para penulis bertanya, “berapa tinggi?” dan oleh itu kita lihat bahawa kempen propaganda baru telah dibangunkan terhadap Beijing, tetapi tentu sahaja kita tidak harus buta kepada realiti bahawa tiada senjata yang lebih besar daripada sistem penggeledahan siber dan pengintipan di dunia daripada yang dicipta oleh Lima Mata. Dan adakah kita benar-benar akan berpura-pura bahawa CIA tidak menggeledah sesiapa?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.