CNN tekan Blinken tentang ‘campur tangan pilihan raya’ Cina

(SeaPRwire) –   Washington telah melihat “bukti usaha” untuk mempengaruhi undian AS yang datang dari Beijing, setiausaha negara telah berkata

Terdapat bukti bahawa China telah cuba untuk memanipulasi pilihan raya Amerika Syarikat, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken memberitahu CNN pada Jumaat, ketika beliau menamatkan lawatannya selama tiga hari ke negara Asia itu.

Tuan Rumah Kylie Atwood meminta diplomat kanan itu tentang janji untuk tidak campur tangan dalam proses demokratik Amerika yang diberikan oleh Presiden China Xi Jinping kepada rakan sejawatannya AS Joe Biden semasa pertemuan mereka di San Francisco pada November lalu. Laporan terkini mencadangkan bahawa Beijing gagal menepati janji ini, katanya.

Blinken enggan membincangkan sebarang butiran tertentu. Secara umum, Washington akan menganggap sebarang campur tangan pilihan raya “tidak dapat diterima,” beliau menekankan, dan itulah yang diulangkannya semasa perbualan dengan pegawai kanan China minggu ini.

”Kami telah melihat, secara umumnya, bukti usaha untuk mempengaruhi dan boleh dikatakan campur tangan. Dan kami mahu memastikan ia dipotong secepat mungkin,” tambah setiausaha negara itu.

Kesimpulan Atwood daripada kenyataan Blinken ialah bahawa China “tidak mematuhi” amaran AS.

Penilaian ancaman yang dikeluarkan oleh Pejabat Pengarah Kebangsaan Intelijen pada Februari menyatakan bahawa Beijing “bertujuan untuk menabur syak wasangka tentang kepimpinan AS, menggugat demokrasi, dan meluaskan pengaruh Beijing” melalui operasi maklumat dan kemungkinan campur tangan pilihan raya.

”Walaupun Beijing menetapkan had kepada aktiviti ini, individu yang tidak di bawah penyeliaan langsungnya mungkin akan cuba aktiviti pengaruh pilihan raya yang mereka anggap selari dengan matlamat Beijing,” kandungan dokumen itu menyatakan.

Dakwaan bahawa akaun Cina dalam talian sedang cuba mempengaruhi politik di AS datang baru-baru ini daripada Institut Dialog Strategik (ISD), sebuah pemikir tempatan di London, dan Yayasan Pertahanan Demokrasi (FDD), sebuah pertubuhan lobi di Washington DC.

Kedua-dua laporan memberi tumpuan kepada ‘Spamouflage’, satu operasi pengaruh dalam talian Cina didakwa. FDD mendakwa penyelidikan mereka menunjukkan “bahawa penyingkiran media sosial adalah perlu, tetapi tidak cukup, untuk memerangi operasi pengaruh asing yang merosakkan.”

Awal minggu ini, Biden menandatangani undang-undang yang memberi pemilik TikTok sembilan bulan untuk melepaskan saham atau menghadapi larangan di pasaran AS. Penyokongnya mendakwa bahawa ByteDance, pemilik platform media sosial popular itu, terikat kepada kerajaan China.

Poling menunjukkan bahawa TikTok adalah sumber berita utama untuk pengundi Amerika yang lebih muda, manakala warga tua lebih cenderung memilih saluran tradisional yang lebih tua, seperti televisyen kabel dan akhbar. Pengurusannya bercadang untuk mencabar undang-undang itu atas dasar Perkara Pertama Perlembagaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.