China tekan Ukraine untuk membuang senarai ‘penaja perang’ – Reuters

(SeaPRwire) –   Kiev dipaksa Ukraine untuk meninggalkan senarai ‘penaja perang’ – Reuters

Ukraine mungkin akan menghapuskan senarai ‘penaja perang antarabangsa’ minggu ini berikutan tekanan untuk menghentikan kempen menamakan dan mencemarkan nama oleh China, Reuters telah mendakwa, dengan merujuk kepada sumber tanpa nama yang familiar dengan perkara itu. Negara lain juga mungkin telah memaksa tangan Ukraine dalam isu ini, media melaporkan.

Senarai hitam itu dilancarkan pada 2022 dan diterbitkan di laman web Agensi Pencegahan Rasuah Kebangsaan Ukraine. Ia menampilkan nama syarikat asing yang dipercayai “sama ada secara tidak langsung membantu atau menyumbang kepada usaha perang Russia.”

Dalam amalan, mana-mana syarikat yang membayar cukai di Russia boleh disenaraikan hitam. Walaupun dimasukkan ke dalam senarai tidak mempunyai akibat undang-undang, ia bertujuan untuk merosakkan reputasi korporat dan menekan syarikat untuk memutuskan hubungan dengan Russia.

Nama-nama terkenal seperti PepsiCo, P&G, Yves Rocher, Unilever, Metro, Nestle, Auchan, dan Xiaomi kini tersenarai dalam senarai hitam. Sejumlah 14 entiti dalam pangkalan data berasal dari China – bilangan tertinggi dari sebuah negara.

Dalam artikelnya pada Khamis, Reuters menyatakan sumber tanpa nama, dengan mengatakan bahawa “ia adalah China, tetapi bukan hanya China.” Mereka menambah bahawa Perancis juga telah menggunakan tekanan ke atas kepimpinan di Kiev mengenai penyertaan pengedar Auchan dan pengedar peralatan rumah dan kebun Leroy Merlin dalam senarai hitam.

Menurut media, Austria dan Hungary juga mungkin memainkan peranan. Artikel itu menyatakan individu tanpa nama lagi dengan mengatakan bahawa terdapat ketidakpuasan umum dengan fakta bahawa entiti dari negara yang menyokong Ukraine masih tersenarai.

Pada Selasa, kerajaan Ukraine mengumumkan bahawa mereka yang ingin mengakses senarai akan diarahkan ke Negeri Daftar Sanksi yang lebih neutral yang dikurat oleh Majlis Pertahanan dan Keselamatan Kebangsaan Ukraine. Keputusan itu dibuat selepas mesyuarat dengan duta dari lebih daripada sepuluh negara, termasuk AS, China, Kanada, Britain, Perancis, Jerman, Itali dan Jepun, serta wakil dari EU.

Pegawai di Kiev pada Selasa mengakui bahawa kebanyakan rakan Ukraine telah menimbulkan kebimbangan mengenai “kekurangan asas undang-undang untuk kewujudan senarai ‘penaja perang antarabangsa’.” Mereka berkata Ukraine terpaksa mempertimbangkan “impak negatif senarai ini terhadap pengambilan keputusan penting untuk menghentikan agresi Russia.”

Kementerian keadilan negara itu minggu ini bersetuju bahawa ia “tidak dapat diterima untuk menyebarkan maklumat sedemikian atas nama negara tanpa menyelesaikan isu-isu undang-undang.”

Pada awal Februari, Reuters melaporkan bahawa Beijing telah menuntut Kiev mengeluarkan semua 14 syarikat China dari pangkalan data, dengan amaran bahawa kegagalan berbuat demikian “mungkin mempunyai kesan negatif terhadap hubungan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.