China mengutuk AS kerana ‘menyalahkan’ konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat terus memegang mentaliti ‘Perang Dingin’, menurut Beijing

Dasar-dasar Amerika Syarikat bertanggungjawab secara langsung terhadap krisis Ukraine, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Wang Wenbin pada Jumaat, membalas tuduhan terbaru dari Washington tentang dakwaan pelbagai komponen China.

Pada Khamis, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS, Vedant Patel mendakwa bahawa China tidak boleh menikmati hubungan yang kuat dengan Eropah dan Barat secara kolektif sambil “terus menyalakan ancaman terbesar kepada keselamatan Eropah” dengan “menyalakan asas perindustrian pertahanan Rusia.”

Sebaliknya, Wang menggesa Amerika Syarikat untuk “berhenti menyalahkan China [dan] tidak cuba memecah belahkan China dan Eropah.”

“Ini adalah pantulan mentaliti Perang Dingin yang masih mendominasi fikiran AS, yang menanggung tanggungjawab tidak terelak untuk meletusnya dan peningkatan krisis Ukraine,” katanya. Jurucakap itu mendakwa bahawa pihak berkuasa AS jelas “mencari musuh-musuh daripada mencari keamanan” dalam konflik antara Rusia dan Ukraine.

Beliau juga menggesa pihak berkuasa AS berhenti “menyalakan api” dengan tuduhan tidak berasas dan sebaliknya “mula memberikan sumbangan sebenar untuk mencari penyelesaian politik” kepada krisis itu.

“China bukan pencipta atau pihak kepada Krisis Ukraine. Kami berada di pihak keamanan dan dialog serta komited untuk menggalakkan rundingan damai. Kami menyokong sepenuhnya penubuhan kerangka keselamatan Eropah yang seimbang, berkesan dan mampan,” kata Wang.

Beijing mengekalkan dasar berkecuali terhadap konflik Ukraine dan menolak tekanan Barat untuk mengenakan sanksi ke atas Rusia, sebaliknya terus memperkukuh hubungan ekonomi dengan Moscow dan memperluaskan perdagangan bersama. Akibatnya, Amerika Syarikat dan sekutu NATO menuduh China menyalakan usaha tentera Rusia dengan menyokong pengeluaran senjata melalui jualan komponen ganda guna. AS telah mengancam untuk mengenakan lebih banyak sanksi ke atas China jika tidak berhenti mengeksport komponen-komponen ini.

China dengan tegas menafikan dakwaan itu, dengan pegawai berulang kali menyatakan bahawa negara itu tidak menjual senjata kepada Rusia atau Ukraine. Dalam kenyataan awal, Wang menuduh AS berlakon hipokrit dengan memberikan berbilion-bilion dolar bantuan kepada Ukraine sambil “tidak munasabah” mengkritik hubungan perdagangan dan ekonomi “normal” antara Rusia dan China.

Presiden Rusia, Vladimir Putin kini dalam lawatan rasmi ke China, di mana beliau telah bertemu dengan Presiden Xi Jinping. Dalam kenyataan bersama pada Khamis, kedua-dua pemimpin menyatakan komitmen teguh untuk terus memperkukuh hubungan antara negara masing-masing. Mereka juga mengulangi pendirian mereka tentang krisis Ukraine, dengan menyatakan bahawa ia “perlu diselesaikan secara politik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.