China mengeluarkan amaran nuklear mengenai pakatan AUKUS

(SeaPRwire) –   Pegawai China mengatakan perjanjian berkongsi teknologi senjata nuklear Barat boleh memulakan perlumbaan senjata baharu

Komuniti antarabangsa perlu menangani “risiko penyebaran” yang dibawa oleh perjanjian tiga hala AUKUS antara AS, UK dan Australia, duta China ke Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) telah berkata.

Berucap di hadapan lembaga gabenor IAEA pada Jumaat, duta China Li Song mendakwa perjanjian AUKUS “bertentangan dengan tujuan dan objektif” Perjanjian Bukan Penyebaran Senjata Nuklear (NPT), dan mengancam rantau Asia Pasifik.

Li terus meminta “perbincangan antara kerajaan” mengenai pakatan AUKUS di kalangan negara-negara ahli IAEA, dengan berkata mereka “mempunyai kebijaksanaan, kesabaran dan ketetapan hati untuk bertindak balas dengan betul terhadap risiko penyebaran berkaitan AUKUS.”

AUKUS ditubuhkan pada 2021 antara Washington, Canberra dan London sebahagiannya untuk memudahkan pemindahan teknologi tentera di kalangan ketiga-tiga sekutu, dengan tentera AS menawarkan untuk membantu Australia memperoleh kapal selam nuklear.

Walaupun pegawai dari setiap negara mengatakan blok itu bukanlah sekutu tentera rasmi dan hanya tertumpu kepada perkongsian teknologi, Beijing telah mengutuk projek itu, dengan mendakwa ia hanya akan memulakan perlumbaan senjata di Asia dan membantu menyebarkan senjata nuklear di seluruh dunia.

“Tiga negara telah terus ke jalan yang salah dan berbahaya untuk kepentingan geopolitik sendiri, sama sekali tidak mengendahkan kebimbangan komuniti antarabangsa,” kata jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin awal tahun ini, dengan menambah bahawa pakatan AUKUS berasaskan “mentaliti Perang Dingin yang hanya akan memotivasi perlumbaan senjata, merosakkan rejim pengawasan nuklear antarabangsa dan menjejaskan kestabilan serantau dan keamanan.”

Dalam komen terdahulu kepada pengawas nuklear PBB, Li mendakwa “sistem pengawasan semasa IAEA tidak mampu mencapai pemantauan berkesan” untuk perkongsian teknologi antara rakan kongsi AUKUS, dengan menambah bahawa perjanjian itu “sangat merosakkan otoriti Agensi dan sistem pengawasannya.”

Ketegangan antara Washington dan Beijing semakin meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan Presiden AS Joe Biden berulang kali menggelarkan Republik Rakyat China sebagai “pesaing” utama Amerika Syarikat dan menghantar kapal perang ke perairan berhampiran China hampir setiap bulan sejak mengambil jawatan. Walaupun pemimpin AS baru-baru ini bertemu dengan lawan China Xi Jinping, Biden kemudian menggelar Xi sebagai “diktator” tidak lama selepas pertemuan itu, memicu tindak balas tajam dari Beijing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)