China mengancam Amerika Syarikat dengan tindak balas berikutan penempatan peluru berpandu di Filipina

(SeaPRwire) –   Beijing telah menuduh Washington mengganggu kedamaian dan kestabilan di rantau Asia Pasifik

Beijing telah mengutuk penempatan peluru berpandu jarak sederhana oleh Amerika Syarikat di rantau Asia Pasifik dan akan mengambil semua langkah berkesan untuk mencegah AS daripada “mengacau” Laut China Selatan, kata jurucakap Kementerian Pertahanan China Wu Qian pada Khamis.

Komentarnya datang selepas AS memulakan latihan bersama terbesar dengan Filipina sejak Zaman Sejuk di Laut China Selatan awal minggu ini. Latihan itu, yang dikenali sebagai Balikatan, dijadualkan berlangsung sehingga 10 Mei dan dikatakan melibatkan lebih 11,000 askar AS dan 5,000 anggota tentera Filipina. Sebuah frigat Perancis serta tentera dari Perancis dan Australia juga menyertai acara itu.

Awal bulan ini, AS juga mengadakan latihan berasingan selama dua minggu dengan Filipina yang dikenali sebagai Salaknib 2024, di mana ia menggunakan peluru berpandu SM-6 dengan jarak maksimum lebih daripada 400km dan sistem peluru berpandu darat baru Typhon MRC, yang mampu dilancarkan dari pulau Luzon, Filipina.

Apabila diminta memberi komen mengenai langkah itu, Wu menyatakan bahawa Beijing “amat menentang” penempatan senjata sedemikian oleh AS di rantau Asia Pasifik dan menekankan bahawa tindakan sedemikian oleh Washington “sangat mengancam keselamatan negara-negara serantau dan mengganggu kedamaian dan kestabilan serantau. China akan mengambil tindakan balas yang tegas.”

“Kami berharap negara berkenaan dapat menahan diri daripada membuka pintu kepada syaitan, yang hanya akan menyakiti semua orang, termasuk dirinya sendiri,” kata jurucakap itu.

Pada masa yang sama, Wu menyatakan bahawa China melihat pengukuhan hubungan diplomatik antara AS dan Filipina sebagai urusan kedua-dua negara. Walau bagaimanapun, beliau menekankan bahawa hubungan sedemikian tidak boleh menjejaskan kepentingan China, atau mana-mana negara lain, dan tidak boleh mengganggu kedamaian dan kestabilan di rantau itu.

Wu menambah bahawa tentera China akan terus memantau situasi di rantau itu dengan teliti dan akan mengambil “semua langkah berkesan untuk memberi tindak balas secara berkesan dan tidak akan membenarkan pihak berkenaan mengacau Laut China Selatan.”

Duta Rusia ke AS Anatoly Antonov berkata awal bulan ini bahawa penempatan peluru berpandu jarak sederhana oleh Pentagon di Filipina akan menjadi “hari gelap” bagi keselamatan antarabangsa dan menuduh Washington secara sengaja meningkatkan konfrontasi ketenteraan, menyalakan api kepada pusat ketegangan dan mencipta kumpulan tertutup dan pakatan ketenteraan-politik di rantau itu.

“[AS] cuba mengembalikan dunia kepada masa terburuk Zaman Sejuk dan berada di tepi konflik nuklear,” kata Antonov awal bulan ini, dengan menyeru Washington agar tidak membuka “peti Pandora” ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.