China dan Jepun Bersetuju Untuk Mencuba Menyelesaikan Pertikaian Air Fukushima Melalui Perbincangan

Kishida-Xi meeting in Bangkok

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dan Presiden China Xi Jinping bersetuju untuk mencari penyelesaian melalui perbincangan berhubung pertikaian mengenai pelepasan air sisa dirawat daripada loji nuklear Fukushima, Kishida memberitahu wartawan.

“Saya desak ia ditangani dengan tenang berdasarkan asas saintifik,” kata Kishida selepas pertemuan pertama rasmi beliau dengan Xi setahun. “Kami akan mengadakan perbincangan berdasarkan sains pada peringkat pakar,” tambah beliau. Beliau menggambarkan puncak pertemuan itu sebagai “sangat bermakna.”

Pertemuan di San Francisco pada Khamis lalu datang sehari selepas Joe Biden memuji peningkatan dalam hubungan AS-China berikutan perbualan beliau sendiri dengan Xi. Nada lebih hangat itu membantu membuka jalan kepada sekutu AS Jepun untuk mengejar usahanya mengukuhkan hubungan dengan rakan dagang terbesarnya.

Jiran Asia itu telah berselisih mengenai segala-galanya daripada semikonduktor hingga sisa nuklear dan nasib rakyat Jepun yang ditahan di China. Pertikaian wilayah mengenai pulau-pulau tak berpenghuni berhampiran Taiwan terus meruncing.

Kishida berkata beliau menekan Xi untuk menghentikan larangan import makanan laut Jepun, dipasang oleh China sebagai tindak balas kepada pelepasan air laut Jepun yang tercemar akibat air sisa loji nuklear Fukushima yang musnah. Agensi Tenaga Atom Antarabangsa menyatakan pelepasan itu selamat.

Isu air sisa itu telah menjejaskan jualan syarikat Jepun termasuk pembuat kosmetik Shiseido Co. di China, yang mengurangkan ramalan keuntungan minggu lalu. Ia juga menjadi faktor dalam mengubah pendapat awam Jepun menjadi yang paling negatif terhadap China sejak 2014, mengikut kaji selidik yang diterbitkan bulan lalu.

Xi memberitahu Kishida pada permulaan pertemuan bahawa kedua-dua negara patut memberi tumpuan kepada kepentingan bersama, menangani perbezaan dengan sewajarnya dan mengesahkan semula hubungan strategik timbal balik mereka, lapor penyiar negara China Central Television.

“Saya mahu bekerja dengan anda untuk mencipta masa depan yang lebih cerah bagi hubungan Jepun-China demi generasi akan datang,” respon Kishida.

Semasa pertemuan itu, Kishida menyatakan kebimbangan mengenai keadaan di Laut China Timur, di mana kapal kerajaan kedua-dua negara menjalankan rondaan di perairan bersekitar rantai pulau tak berpenghuni yang dituntut oleh kedua-dua negara. Perdana menteri Jepun juga menyeru Xi untuk menghapuskan boya yang diletakkan di apa yang Jepun lihat sebagai zon ekonomi eksklusifnya.

Tokyo tahun lalu menamakan jirannya sebagai “cabaran keselamatan tanpa sebelumnya” dan merancang pembangunan tentera terbesar sejak Perang Dunia Kedua, pendirian yang menggusarkan Beijing.

Sejak itu, Jepun menghadapi tuduhan China kerana mengikut langkah AS dalam mengukuhkan pengawalseliaan eksport berkaitan cip ke China. Jepun dan China bersetuju dalam perbincangan menteri minggu ini untuk menubuhkan dialog kawal selia eksport, lapor kementerian perdagangan China.

Kishida juga menyeru pembebasan warganegara Jepun yang ditahan di China, dengan menyeru individu itu dikembalikan dan proses undang-undang dibuat telus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

China telah mempertahankan tindakannya sebagai sebahagian daripada perlindungan keselamatan negaranya.