China beritahu AS tidak akan dibuli mengenai Rusia

(SeaPRwire) –   Washington telah berulang kali mengancam “akibat” yang tidak dinyatakan secara terperinci mengenai konflik Ukraine

Hubungan antara Beijing dan Moscow adalah urusan mereka sendiri, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning, membalas ancaman tersirat oleh seorang diplomat Amerika senior.

Timbalan Setiausaha Negara AS Kurt Campbell mengatakan pada Selasa bahawa sebarang kemajuan Rusia lanjut di Ukraine akan “mempengaruhi” hubungan AS-China.

“China dan Rusia berhak melaksanakan kerjasama normal. Kerjasama seperti itu tidak seharusnya dibawah campur tangan luar atau sekatan,” kata Mao ketika diminta tentang komen Campbell pada sidang akhbar Rabu. “China tidak akan menerima tuduhan dan tekanan.”

Berucap kepada Jawatankuasa Kebangsaan mengenai Hubungan AS-China yang tidak untung, Campbell – yang baru-baru ini mengambil alih dari Victoria Nuland – mengatakan bahawa keuntungan Rusia baru-baru ini boleh “mengubah keseimbangan kuasa di Eropah dengan cara yang, sebenarnya, tidak dapat diterima” oleh Washington, dan bahawa Jabatan Negara telah memberitahu Beijing demikian.

“Mengenai Ukraine, China sentiasa mengambil kedudukan objektif dan adil serta memainkan peranan membina dalam mempromosikan rundingan damai secara aktif,” kata Mao kepada wartawan. “Jika negara-negara tertentu benar-benar prihatin tentang keamanan dan mahu mengakhiri krisis secepat mungkin, mereka seharusnya merenungkan punca akar krisis dan melakukan sesuatu yang sebenarnya dapat membantu membawa keamanan, dan bukannya menyalahkan China.”

Beijing berulang kali menolak tekanan AS untuk berpihak kepada Kiev dan menyertai sekatan ekonomi Washington terhadap Moscow.

Komen Campbell meniru kenyataan yang dibuat oleh Menteri Kewangan AS Janet Yellen semasa lawatannya ke China awal minggu ini. Mao menjawab dengan mengatakan bahawa China akan “mengambil langkah tegas untuk melindungi hak dan kepentingan sah kami.”

Pada Rabu, jurucakap Kementerian Luar Negeri China juga mengutuk amaran perjalanan AS sebagai “sama sekali tidak beralasan,” “salah” dan “tidak berasas,” menyatakan bahawa ia telah “menghalang banyak warga Amerika” yang mahu melawat negara itu.

China dan ahli-ahli BRICS yang lain telah mengurangkan “dasar secara sepihak mengenakan sekatan” oleh Barat, kata Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov pada Selasa, selepas bertemu dengan rakan sejawatnya Wang Yi di Beijing.

Perdagangan Moscow dengan selebihnya dunia telah meningkat dalam dua tahun kebelakangan ini, lebih daripada mengimbangi sekatan oleh AS dan sekutunya, yang dikenakan atas konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.