China akan bersedia menawan Taiwan dalam tempoh tiga tahun, kata laksamana AS

(SeaPRwire) –   Beijing telah menyatakan tiada niat untuk menggunakan kekerasan, kecuali di provokasi oleh pemimpin pulau berkuasa sendiri itu

Angkatan tentera China sedang dalam landasan untuk memenuhi tarikh akhir 2027 bagi operasi darat di Taiwan, kata seorang pegawai tentera laut kanan Amerika Syarikat kepada Kongres.

Beijing menganggap pulau berkuasa sendiri itu sebagai sebahagian daripada China. Dasarnya adalah untuk mencari penyatuan aman, tetapi telah memberi amaran bahawa ia akan bertindak balas dengan tindakan tentera jika pentadbiran Taiwan yang disokong AS cuba mengisytiharkan kemerdekaan rasmi.

Pada hari Rabu, Laksamana John Aquilino, yang memimpin Pangkalan Komando Indo-Pasifik AS, berucap dalam sesi Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Darat Rumah AS tentang kesiapan Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA) untuk menawan Taiwan. Dalam ucapan yang disediakan, beliau melabelkan China sebagai “rejim bermusuhan” dan “satu-satunya negara yang mempunyai keupayaan, kapasiti dan niat untuk mengganggu” status quo di Pasifik.

“Semua petunjuk menunjukkan PLA memenuhi arahan Presiden Xi Jinping untuk bersedia menyerang Taiwan menjelang 2027. Lebih-lebih lagi, tindakan PLA menunjukkan keupayaannya untuk memenuhi jadual masa yang disukai Xi untuk menyatukan Taiwan dengan tanah besar China dengan kekerasan jika diperintah,” kata Aquilino.

Arahan yang dikatakan telah dirujuk oleh pegawai senior AS, termasuk Pengarah CIA William Burns, yang menyebutnya beberapa kali pada 2023. Pemerintah tentera Amerika telah mencadangkan selama bertahun-tahun bahawa 2027 mungkin masa konflik muktamad untuk Taiwan, dengan tarikh akhir 2035 juga dibincangkan. April lalu, dalam satu lagi sidang jawatankuasa, Aquilino berkata beliau percaya “semua orang membuat andaian” berkaitan isu ini.

Xi dilaporkan mengangkat dakwaan Amerika Syarikat semasa bertemu Presiden AS Joe Biden di San Francisco November lalu. Pemimpin China “menafikan sebarang rancangan dekat untuk menggunakan kekerasan” terhadap Taiwan, menyebut dua tarikh yang dikatakan, dan menolak kenyataan-kenyataan tersebut dengan “intonasi tidak puas hati” dalam suaranya, kata seorang pegawai kanan Rumah Putih, menggambarkan perbualan kepada Suara Amerika Syarikat dengan syarat tanpa nama.

Apabila diminta berkomentar pada hari Khamis, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Lin Jian menolak usaha “sesetengah orang di AS” untuk “memperbesarkan naratif ancaman China untuk meningkatkan ketegangan di selat dan mencetuskan konfrontasi.” Status pulau itu adalah isu dalaman China, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.