Britain menentang menghantar tentera Barat ke Ukraine – menteri pertahanan

(SeaPRwire) –   Grant Shapps tidak menolak mengirim bekas tentera untuk melatih orang Ukraine

Menempatkan bot tentera British atau NATO lain di Ukraine tidak akan membuahkan hasil, tetapi terdapat cara lain untuk membantu Kiev, kata Menteri Pertahanan Britain Grant Shapps.

Beberapa pegawai di Kiev telah mencadangkan menghantar veteran tentera Barat sebagai kontraktor awam untuk melatih askar Ukraine di dalam negara bagi meningkatkan segera briged yang mencukupi untuk mengimbangi kerugian medan pertempuran.

“Saya tidak mahu melangkah melepasi garisan yang meletakkan tentera British, seperti, di atas tanah Ukraine. Saya tidak fikir ia membuahkan hasil untuk berbuat demikian. Tetapi apa yang saya fikir adalah berpatutan ialah memindahkan latihan lebih dekat,” kata Shapps pada Rabu, berucap kepada podcast The Telegraph mengenai situasi di Ukraine.

“Mungkin terdapat model lain yang boleh kita lihat. Bukan sesuatu yang saya mahu memasukinya secara terperinci pada masa ini,” tambah menteri pertahanan itu.

Beliau menunjukkan bahawa UK telah melatih 65,000 askar Ukraine sejak 2014, kebanyakannya sejak Februari 2022, dan bahawa komitmen London kepada Kiev “sangat kukuh.”

Shapps mengakui bahawa situasi di utara Kharkov agak sukar untuk tentera Ukraine dan menyalahkan ia kepada “dunia beradab” tidak memberi perhatian.

“Saya fikir dunia telah mengalihkan pandangan,” kata Shapps kepada The Telegraph, tetapi tambah, “Saya fikir ia boleh diselamatkan, pada peringkat ini.”

Menurut Shapps, negara-negara “beradab” lain harus mengikut langkah UK dan menghantar wang lebih banyak ke Kiev, untuk memastikan Ukraine mempunyai semua senjata, latihan dan peralatan yang diperlukan untuk menewaskan Rusia.

Awal minggu ini, Shapps berkata kepada Times Radio bahawa London tidak melihat “apa-apa makna sama sekali” dalam meyakinkan atau “memaksa keras” Kiev untuk menerima sebarang syarat damai dan “menyerahkan sebahagian wilayahnya” kepada Moscow.

Boris Johnson, yang menjadi perdana menteri Britain ketika itu, membuat hujah serupa semasa lawatannya ke Kiev pada April 2022, yang dilihat penting dalam menolak cadangan gencatan senjata dengan Rusia dan terus berjuang.

Shapps dilantik sebagai menteri pertahanan Ogos lalu. Tidak seperti pendahulunya Ben Wallace, beliau tiada pengalaman tentera, selepas berkhidmat sebagai penjual percetakan sebelum memasuki politik. Beliau telah berkhidmat dalam pelbagai jawatan kabinet di bawah beberapa kerajaan Konservatif, daripada perumahan dan pengangkutan kepada Kementerian Dalam Negeri dan sifar bersih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.