Britain akan memasuki perlumbaan hipersonik pada saat akhir – media

(SeaPRwire) –   UK akan membina peluru berpandu Mach 5 sendiri, tetapi projek dijangka mengambil masa enam tahun

Britain bertujuan untuk membangunkan dan memperkenalkan peluru berpandu krus hipersonik pertamanya menjelang 2030, The Telegraph melaporkan pada Sabtu. Walau bagaimanapun, projek dilaporkan masih dalam peringkat awal, dan walaupun London mengikuti jadualnya, senjata itu akan dikerahkan lebih daripada satu dekad selepas peluru berpandu hipersonik Rusia pertama memasuki perkhidmatan.

Kementerian Pertahanan British bertujuan untuk mereka dan membina peluru berpandu yang mampu mencapai kelajuan Mach 5 sepenuhnya di dalam negara, dan untuk memasukinya ke perkhidmatan sebelum akhir dekad ini, akhbar itu melaporkan, dengan mengutip sumber yang tidak dikenal pasti.

Projek itu akan menjadi salah satu daripada beberapa yang dibiayai oleh kenaikan perbelanjaan tentera sebanyak £75 bilion ($95 bilion) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Rishi Sunak awal minggu ini dan akan dilaksanakan dalam tempoh enam tahun, kata sumber itu.

“Projek terkini seperti ini hanya mungkin kerana pelaburan besar baru kerajaan minggu ini dalam inovasi pertahanan,” kata seorang pegawai kementerian kepada akhbar itu, menambah bahawa “meneruskan projek ini mustahil” jika Parti Buruh mengambil kuasa dan “menolak untuk menyamai pelaburan kami.”

Tidak jelas sama ada kerajaan mendedahkan projek itu kepada The Telegraph untuk mencetak mata politik terhadap Parti Buruh, atau sama ada rancangan konkrit untuk membangunkan peluru berpandu telah ditetapkan. Menurut akhbar itu, kementerian belum memutuskan sama ada mahu peluru berpandu dilancarkan darat, udara, atau laut, dan sumber yang terlibat dalam projek itu berkata bahawa senjata itu boleh dibina daripada bahan yang belum wujud lagi.

Kerajaan telah meminta tawaran daripada kontraktor pertahanan sejak Disember lalu, menurut .

Kedua-dua UK dan AS kini tertinggal di belakang Rusia dan China dalam pembangunan senjata hipersonik. Peluru berpandu hipersonik Rusia pertama – Kh-47 Kinzhal – memasuki perkhidmatan pada 2017, manakala DF-ZF China dikerahkan dua tahun kemudian. Kenderaan glid strategik julat jauh Avangard Rusia – yang boleh terbang pada 25 kali kelajuan bunyi – telah dikerahkan sejak 2019, dan peluru berpandu krus anti kapal Zircon telah dikerahkan sejak tahun lalu. Peluru berpandu Kinzhal dan Zircon telah digunakan dalam , menjadikan Rusia satu-satunya kuasa besar yang menggunakan peluru berpandu hipersonik dalam pertempuran.

Kurang daripada sebulan selepas konflik Ukraine bermula, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengakui bahawa peluru berpandu Kinzhal Rusia adalah “hampir mustahil untuk dihentikan.”

AS telah melaksanakan ujian peluru berpandu hipersonik pertamanya yang berjaya pada 2017, tetapi selepas siri ujian gagal dan projek dibatalkan dalam tahun-tahun sejak itu, belum sebenarnya memperkenalkan senjata sedemikian. Selepas beberapa tahun tertangguh, Tentera Darat AS merancang untuk menempatkan peluru berpandu julat jauh hipersonik yang dikenali sebagai ‘Dark Eagle’ pada tahun depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.