Brexit telah menurun taraf UK ke status ‘kuasa sederhana’ – bekas setiausaha luar

(SeaPRwire) –   Kekayaan, aset tentera dan reputasi Britain telah menurun berbanding rakan-rakan EU-nya, kata David Miliband

Keluar Britain dari Kesatuan Eropah telah menurunkan negara itu hanya kepada salah satu daripada banyak “kuasa-kuasa sederhana” di dunia, bekas setiausaha luar negeri UK David Miliband mendakwa.

Dalam artikel untuk Observer yang diterbitkan pada Ahad, Miliband – yang berkhidmat di bawah perdana menteri Tony Blair dan Gordon Brown – berkata “kekayaan, aset tentera dan reputasi Britain semuanya telah menurun” berbanding rakan-rakan.

Beliau mendakwa bahawa salah satu “khayalan” Brexit adalah untuk berfikir bahawa UK “memegang semua kad” dan bahawa nasibnya hanya bergantung kepada keputusan sendiri dan bukan keupayaan untuk “terlibat, memberi insentif, berunding dan menghalang orang lain.”

UK mengundi untuk meninggalkan EU pada Jun 2016, dan Brexit secara rasmi berlaku pada Januari 2020. Pada awal 2021, negara itu juga meninggalkan pasaran tunggal Eropah.

“Bahaya untuk pembuat dasar British ditunjukkan oleh kerajaan Johnson: harapan yang tidak realistik tentang kuasa dan kedudukan kami dalam dunia yang didominasi oleh risiko global yang berkembang dan negara serta entiti bukan negara yang bermuskuat, transaksional, cekap – kadang-kadang memburuk – semua meningkat pengaruh dengan melemahnya sistem multilateral,” tulis Miliband.

Dunia sedang menuju kepada “ketidakseimbangan yang tidak sihat” kerana pecah belah kuasa global dan risiko yang meningkat, Miliband meramalkan, menyatakan bahawa Britain berada “di pihak yang salah” daripada trend utama ini.

Walaupun AS dan Barat masih kuat dalam beberapa aspek, pelbagai negara “semakin enggan melakukan apa yang Barat mahu.”

“Kadang-kadang ini kerana aduan tentang pengurusan globalisasi yang buruk; dalam kes lain, ada pengambilan langkah tentang kuasa China atau Rusia,” kata Miliband.

Untuk mengundurkan penurunan, UK perlu memasuki struktur dan komitmen baru dengan EU dalam dasar luar, pertahanan dan keselamatan, Miliband, yang kini memimpin pertubuhan amal Antarabangsa Rescue Committee (IRC), mencadangkan. UK juga perlu “memahami realiti” kuasanya dalam dunia hari ini.

“Kami tidak mempunyai kewangan Arab Saudi, tumpuan EU Perancis, aktivisme serantau dan selera risiko Turki atau kekuatan demografi India atau Indonesia,” beliau berhujah, menggambarkan Britain sebagai “antara beberapa ‘kuasa-kuasa sederhana’ dalam sistem global.”

Status London dalam isu-isu “kritikal” daripada ekonomi kepada krisis iklim dan keselamatan negara akan menjadi lebih teruk “kecuali kami menguruskan diri kami dengan baik,” amaran Miliband.

Ahli ekonomi Goldman Sachs sebelum ini menunjuk kepada harga tinggi yang dibayar UK untuk Brexit. Keluar dari EU telah mencetuskan inflasi dan mengurangkan KDNK sebenar Britain kira-kira 5% berbanding prestasi rakan ekonominya, kuasa perbankan AS itu berkata pada Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.