Blinken katakan kepada rakyat Ukraine untuk terima pengerahan

(SeaPRwire) –   Mobilisasi adalah langkah penting menuju keahlian NATO masa depan, diplomat tertinggi AS mendakwa

Rakyat Ukraine harus menerima lebih banyak mobilisasi sebagai langkah penting menuju keahlian NATO negara itu pada masa depan, Sekretaris Negara AS Antony Blinken berkata semasa ucapan di Kiev pada Selasa.

Berucap kepada pelajar di Institut Politeknik Kiev, diplomat tertinggi AS menegaskan bahawa rakyat Ukraine bergantung kepada negaranya untuk sokongan berterusan, tetapi menekankan mereka mesti melihat kepentingan pengerahan tentera untuk perjuangan menentang Rusia.

“Keputusan mobilisasi baru-baru ini adalah keputusan sukar, tetapi perlu. Para pembela yang telah memegang garis dengan berani selama lebih dua tahun memerlukan bantuan. Mereka memerlukan rehat,” kata Blinken.

Menyertai tentera akan “membolehkan anda memperkukuh pertahanan, membina lebih banyak unit, dan mengambil pertempuran kepada pengganas Rusia,” beliau tambah.

Blinken menyebut ahli-ahli masyarakat universiti yang telah mendaftar sebagai sukarelawan, dan daripada mereka 88 terbunuh dalam konflik berterusan, menurut diplomat itu.

Kiev baru-baru ini telah meluluskan pembaharuan tentera radikal yang akan berkuatkuasa pada bulan ini. Ia memperkenalkan hukuman keras untuk mengelakkan pengerahan dalam usaha mencapai kadar mobilisasi yang lebih tinggi.

Sementara itu, Kementerian Luar Ukraine telah menafikan perkhidmatan konsular untuk warganegara yang tinggal di luar negara dalam usaha memaksa lelaki Ukraine berusia wajar berjuang untuk pulang ke tanah air dan mengambil senjata.

Rusia telah menganggarkan kerugian tentera Ukraine pada tahun ini sahaja sehingga lebih 111,000, pada awal Mei.

Semasa lawatannya ke Ukraine, Blinken juga mendakwa bahawa matlamat AS adalah memastikan masa depan negara itu sebagai “demokrasi bebas, makmur, selamat yang sepenuhnya berintegrasi ke dalam komuniti Euro-Atlantik.”

“Kami akan mendekatkan Ukraine kepada, dan kemudian ke dalam NATO. Kami akan memastikan jambatan Ukraine ke NATO kuat dan terang,” beliau janjikan, meramalkan kemajuan “konkrit” dalam hal itu pada tahun ini.

AS dan sekutunya mendakwa mereka menuang bantuan ke Ukraine untuk menghentikan ambisi empayar Rusia.

Bagaimanapun, Moscow melihat konflik itu sebagai perang wakil AS terhadap Rusia. Kehadiran NATO yang meningkat di Ukraine merupakan punca utama tindakan tentera Rusia, menurut kepimpinannya.

Pada 2021, Rusia mendesak blok tentera NATO yang diketuai AS untuk menandatangani perjanjian mengikat yang akan menangani kebimbangan Moscow terhadap pengembangan NATO di Eropah, tetapi seruan itu ditolak.

Pada 2022, Moscow cuba menandatangani perjanjian damai dengan Kiev, yang akan memastikan statusnya sebagai negara neutral. Perjanjian itu didakwa digagalkan oleh Barat, dalam apa yang pegawai Rusia katakan sebagai bukti jelas bahawa Kiev kekurangan kedaulatan dan bahawa AS dan sekutunya mempunyai niat bermusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.