Blinken ancam China atas hubungan dengan Rusia (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara AS mengancam China atas hubungan dengan Rusia (VIDEO)

Washington bersedia memperkenalkan lebih banyak sanksi terhadap China atas pemindahan barang dan komponen ganda guna yang didakwa, yang didakwa boleh digunakan oleh kompleks perindustrian ketenteraan Rusia, kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada hari Jumaat.

Berucap dalam sidang akhbar di Beijing selepas mesyuaratnya dengan Presiden China Xi Jinping, pegawai AS mengingatkan bahawa Washington telah mengenakan sanksi terhadap lebih 100 entiti China dan “sepenuhnya bersedia bertindak” dan “mengambil langkah tambahan.”

Blinken mendakwa sokongan China yang didakwa untuk industri pertahanan Rusia menimbulkan kebimbangan bukan sahaja tentang situasi di Ukraine, tetapi juga tentang “ancaman jangka sederhana hingga panjang yang banyak orang Eropah rasakan secara emosi bahawa Rusia membawa kepada mereka.”

Pada awal minggu ini, Wall Street Journal juga melaporkan bahawa AS sedang merangka sanksi yang boleh memotong beberapa bank China dari sistem kewangan global melainkan Beijing memutuskan hubungan ekonominya dengan Rusia.

Lokasi itu mendakwa pegawai AS percaya perdagangan dengan China telah membolehkan Rusia membina semula kapasiti industri ketenteraannya dan boleh membantunya menewaskan Ukraine dalam perang keausan.

Beijing telah menafikan dengan tegas tuduhan “menyalakan” konflik Ukraine dan sebaliknya menyalahkan NATO kerana menggerakkan krisis dengan terus memperluaskan diri di Eropah dan enggan menghormati kebimbangan keselamatan negara Rusia.

Berikutan pertemuannya dengan Blinken, Presiden Xi mencadangkan bahawa AS dan China “seharusnya menjadi rakan, bukan saingan” dan seharusnya berusaha mencapai “kejayaan bersama dan tidak saling menyakiti.”

“Saya mencadangkan tiga prinsip utama: hormat bersama, hidup berdampingan dengan aman, dan kerjasama menang-menang. Mereka bukan sahaja ringkasan pengalaman lampau, tetapi juga panduan untuk masa depan,” Presiden China dilaporkan berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.