Biden Umumkan Kaedah Baru Menghantar Bantuan ke Gaza

(SeaPRwire) –   Tentera AS akan membina dermaga sementara di pantai enklaf Palestin

Tentera Darat AS akan membina dermaga sementara di pantai Gaza bagi menghantar bantuan kemanusiaan ke enklaf Palestin yang dikepung itu, kata Presiden Joe Biden semasa ucapan Keadaan Kesatuan beliau pada Khamis malam.

Beliau membuat kenyataan itu selepas perang antara Israel dan kumpulan militan Palestin Hamas memasuki bulan kelima minggu ini. AS awal-awal lagi mula menjatuhkan paket bantuan ke Gaza melalui udara. Kaedah baru dijangka memudahkan penghantaran melalui laut.

“Malam ini saya mengarahkan tentera AS untuk memimpin misi kecemasan bagi menubuhkan dermaga sementara di Laut Mediterranean di pantai Gaza yang boleh menerima kiriman besar membawa makanan, air, ubat-ubatan dan perlindungan sementara,” kata Biden. Beliau menambah bahawa “tiada tentera darat AS akan berada di situ.”

Seorang pegawai kanan Rumah Putih memberitahu wartawan bahawa dermaga itu akan mampu membawa “ratusan tambahan kenderaan kargo setiap hari.” Penghantaran pertama akan datang melalui Cyprus, kata pegawai itu.

Menurut pegawai yang berbual dengan wartawan sebentar sebelum Biden membuat ucapannya, AS akan “berkoordinasi dengan Israel mengenai keperluan keselamatan di darat,” dan bekerjasama dengan PBB serta kumpulan kemanusiaan untuk mengedarkan bantuan. Kaedah baru ini akan “mengambil masa beberapa minggu untuk dirancang dan dilaksanakan,” kata pegawai itu.

Lebih 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak Oktober lalu, menurut pihak berkuasa Hamas tempatan. Hampir 90% penduduk Gaza sebelum perang telah menjadi pelarian, dengan Ketua Bantuan PBB Martin Griffiths memberi amaran minggu lalu bahawa nyawa di Gaza “sedang menghilang dengan kelajuan menakutkan.”

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan itu menyerang bandar-bandar di bahagian selatan negara itu secara mengejut pada 7 Oktober lalu, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Pulauh tebusan kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian daripada siri tukar-menukar tahanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November.

BUTIRAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.