Biden terlepas pendakwaan menerusi ‘teori kerjasama pikun’ – Ahli parlimen AS

(SeaPRwire) –   Seorang peguam khas menghadapi tekanan untuk menyemak semula huraian ingatannya yang semakin merosot selepas memutuskan untuk tidak mengambil tindakan pendakwaan

Ahli Parlimen AS Matt Gaetz telah mengambil isu dengan keputusan peguam khas untuk tidak mengambil tindakan jenayah terhadap Joe Biden kerana salah guna maklumat sulit, dengan berkata presiden itu dilindungi daripada pertanggungjawaban undang-undang di bawah “teori kerjasama yang senil”.

Gaetz, seorang Republikan Florida, antara ahli parlimen yang berdebat secara lisan dengan peguam khas Jabatan Kehakiman AS (DOJ) Robert Hur semasa perbicaraan Jawatankuasa Kehakiman Dewan Perwakilan pada Selasa. Hur mempertahankan keputusannya untuk tidak mengambil tindan terhadap Biden, walaupun mendapati bukti bahawa beliau “menyimpan dan mendedahkan” rahsia negara yang diambilnya dari Rumah Putih selepas menamatkan jawatan naib presiden pada 2017.

Peguam khas itu menegaskan bahawa beliau tidak mendapati cukup bukti niat Biden untuk membuktikan kesalahannya melebihi keraguan munasabah kepada juri. Gaetz membalas, “Tetapi sebab anda mempunyai keraguan itu adalah teori kerjasama yang senil – fakta bahawa Joe Biden begitu tidak cekap dalam memberi respon sehingga anda tidak dapat membuktikan niat.” Beliau menambah bahawa ini menggalakkan apabila bekas Presiden Donald Trump sedang didakwa kerana salah guna maklumat sulit manakala Biden dilayan berbeza “kerana lif tidak sampai ke tingkat atas.”

Hur menyelesaikan siasatan pada bulan lepas dan mengeluarkan laporan yang merinci penemuanannya. Salah satu sebab yang dinyatakan untuk tidak mengemukakan tuduhan jenayah adalah ia akan sukar meyakinkan juri untuk menghukum presiden yang kelihatan semasa siasatan sebagai “lelaki tua yang bermaksud baik dengan ingatan yang lemah.” Semasa temu bual dengan Hur, presiden tidak dapat mengingati butiran seperti bila beliau berkhidmat sebagai naib presiden dan kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal dunia, kata laporan itu.

Penggambaran itu memicu kebakaran politik, dengan Republikan mendakwa ia alasan tidak adil untuk memberi Biden layanan istimewa dan Demokrat mendakwa Hur cuba menyakiti peluang pemilihan semula presiden. Satu artikel New York Times yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan 73% pengundi AS – termasuk 61% yang mengundi untuk beliau pada 2020 – percaya demokrat yang bertanding itu terlalu tua untuk menjadi presiden yang berkesan.

Wakil Adam Schiff, seorang Demokrat California, berkata kepada Hur bahawa beliau tahu impak politik perkataannya. “Pendapat peribadi, berat sebelah dan subjektif anda tentang presiden – satu yang anda tahu akan diperkuat oleh lawan politiknya – anda mesti memahami itu, dan anda melakukannya.”

Hur menegaskan analisis kesnya memerlukan penilaian sejauh mana Biden berkehendak dalam salah guna rahsia negara. Beliau menambah peguam Rumah Putih menekannya untuk “menyemak semula” huraian keadaan mental Biden, yang ditolaknya. Mengingat keperluan untuk menentukan sama ada Biden secara sengaja melanggar undang-undang, katanya, “Saya perlu mempertimbangkan ingatan presiden dan keadaan mentalnya secara keseluruhan.”

Peguam khas itu juga menafikan dakwaan Demokrat bahawa laporannya membersihkan Biden, dengan berkata siasatan itu tidak membersihkannya daripada salah laku. Satu transkrip temu bualnya dengan presiden juga mendedahkan dakwaan palsu yang dibuat Biden apabila beliau marah membidas Hur kerana mempersoalkannya tentang kematian anak lelakinya Beau. Transkrip itu menunjukkan Hur hanya mempersoalkan Biden di mana dokumen-dokumennya disimpan apabila beliau meninggalkan jawatan pada 2017, dan presiden membawa kematian anaknya, yang berlaku pada 2015.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.