Biden ‘tak tahu dia masih hidup’ – Trump

(SeaPRwire) –   Calon utama Republikan itu telah memperolok-olokkan lawannya kerana tidak mampu menyambung dua ayat bersama

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah memperolok-olok kemerosotan kognitif yang kelihatan bagi Presiden Joe Biden, memberitahu penyokong bahawa Demokrat berusia 82 tahun itu tidak “tahu dia masih hidup.” Peguam Negara Robert Hur menyokong penilaian Trump awal minggu ini, dengan mengisytiharkan Biden terlalu gila untuk dihadapkan ke mahkamah.

Berucap di pameran Kebangsaan Persatuan Senjata Api (NRA) di Harrisburg, Pennsylvania, pada Jumaat, Trump mengutuk Jabatan Keadilan Amerika Syarikat kerana mengheretnya ke mahkamah atas dakwaan salah urus dokumen sulit, sementara enggan menuntut Biden atas kesalahan yang sama.

“Ini tidak lebih daripada penganiayaan selektif terhadap pesaing politik Biden, saya,” tegas Trump. “Dan saya tidak fikir ia adalah Biden [yang berada di sebalik pengheretan], kerana saya tidak fikir dia tahu dia masih hidup,” beliau meneruskan.

Trump kini merupakan calon Republikan yang dijangka untuk menentang Biden dalam pilihan raya presiden November ini. Walaupun beliau kerap memperolok-olok keupayaan mental Biden – menyatakan awal minggu ini bahawa presiden ‘tidak mampu menyambung dua ayat bersama,” serangan Trump terhadap Biden mendapat sokongan tidak diduga pada Khamis dari Peguam Khas Robert Hur.

Hur, yang sedang menyiasat pengendalian Biden terhadap dokumen sulit yang didakwa tidak wajar, berkesimpulan dalam laporan bahawa presiden “dengan sengaja menyimpan dan mendedahkan” dokumen-dokumen ini. Walau bagaimanapun, Hur mengesyorkan supaya Biden tidak didakwa, kerana beliau kelihatan kepada penyiasat sebagai “seorang lelaki tua dengan ingatan yang lemah,” dan ia akan sukar untuk meyakinkan juri bahawa beliau melakukan “kesalahan serius yang memerlukan niat jahat.”

Dalam temu bual dengan pejabat Hur, Biden “tidak ingat apabila menjadi naib presiden,” dan “tidak ingat, bahkan dalam beberapa tahun, bila anak lelakinya Beau meninggal,” menurut laporan itu.

Biden menafikan dakwaan laporan itu dengan marah, memberitahu wartawan kemudian pada Khamis bahawa “ingatannya baik.” Walau bagaimanapun, dalam penjelasan yang sama, Biden salah menggambarkan Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico.

Penemuan Hur dikeluarkan pada minggu yang sama Biden salah ingat perbualan yang beliau ada dengan pemimpin Perancis dan Jerman sejurus selepas beliau mengambil alih jawatan pada Januari 2021. Beliau memberitahu penyokong pada Ahad bahawa beliau bertemu dengan Francois Mitterand Perancis, yang sebenarnya meninggal dunia pada 1996, dan pada Rabu, beliau mendakwa telah berbual dengan Canselor Jerman Helmut Kohl, yang meninggal empat tahun sebelumnya.

Trump kini mendahului Biden dalam hampir kesemua , dengan margin antara satu hingga tujuh mata. Satu yang dikeluarkan pada Selasa menunjukkan bahawa 76% pengundi AS, termasuk lebih separuh Demokrat, bimbang sama ada Biden cukup sihat secara mental dan fizikal untuk penggal kedua sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.