Biden sedar Israel melakukan pengeboman tanpa memilih sasaran – WaPo

(SeaPRwire) –   Presiden AS diberitahu pada Oktober bahawa serangan udara Israel sering dilakukan tanpa “inteligensia kukuh”, dakwa akhbar

Putih Rumah mengetahui sejak akhir Oktober bahawa Israel secara berkala membombardir sasaran awam di Gaza, tetapi Presiden Joe Biden terus membela secara terbuka tindakan tentera Israel, lapor Washington Post pada Isnin.

Pada 27 Oktober, tiga minggu ke dalam peperangan Israel dengan Hamas, pegawai-pegawai dasar luar negara tertinggi Biden memberitahu kumpulan kecil di Rumah Putih bahawa “Israel secara berkala membombardir bangunan tanpa inteligensia kukuh bahawa mereka adalah sasaran tentera yang sah,” akhbar itu menulis, mengutip tiga sumber yang mengetahui mesyuarat itu.

Pegawai-pegawai itu juga menyatakan kebimbangan bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak mempunyai rancangan jelas untuk menewaskan kumpulan militan Palestin, dengan satu sumber memberitahu Post bahawa “dari awal, ada rasa kita tidak mengetahui bagaimana orang-orang Israel akan melakukan apa yang mereka katakan mereka akan lakukan.”

Pada masa itu, AS sedang menghantar bantuan tentera ke Israel. Dua minggu sebelum mesyuarat itu, Biden melawat negara Yahudi itu dan secara awam mengisytiharkan bahawa “selama Amerika Syarikat berdiri… [Israel] tidak akan sendirian.” Pada hari yang sama dengan mesyuarat itu, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan bahawa AS tidak akan meletakkan sebarang “garis merah” tentang bagaimana Israel menjalankan kempen tentera mereka.

Mesyuarat itu tidak banyak mengubah retorik Biden atau pegawainya. Presiden itu tidak mengkritik Israel atas pengeboman berulang ke atas kem pelarian awal November. Begitu juga, Rumah Putih secara terbuka menyokong keputusan Israel untuk membombardir hospital terbesar Gaza pada akhir bulan itu, dengan Kirby memberitahu wartawan bahawa Hamas telah menyembunyikan pusat perintah di bawah kemudahan itu.

Di belakang tabir, bagaimanapun, pegawai-pegawai AS bimbang bahawa kenyataan sedemikian akan dilihat oleh orang Israel sebagai “lampu hijau” untuk menyerang hospital itu, lapor Washington Post. Senator Demokrat Chris van Hollen memberitahu akhbar itu bahawa terdapat “beberapa ketidakselarasan” antara apa yang dikatakan Kirby dan apa yang sebenarnya ditunjukkan oleh laporan perisikan AS, tanpa menjelaskan lebih lanjut.

Di tengah-tengah desakan yang semakin meningkat dari pengundi sendiri, Biden kini menjadi lebih kritis terhadap Netanyahu. Seawal Januari, presiden AS mendakwa bahawa dia telah “bekerja secara senyap dengan kerajaan Israel untuk memaksa mereka mengurangkan dan secara signifikan keluar dari Gaza.” Walau bagaimanapun, “Apabila perbualan itu memberi sedikit keputusan, pegawai-pegawai AS memberi sedikit kecaman awam dan tiada akibat kelihatan,” kata sumber-sumber Post.

“Pada setiap pertemuan, Netanyahu memberi Biden jari tengah,” kata van Hollen kepada Axios pada Januari, mengisytiharkan bahawa pentadbiran Biden “merayu kepada koalisi Netanyahu, tetapi mendapat tamparan di muka berulang kali.”

Netanyahu mengumumkan pada Jumaat bahawa beliau telah meluluskan rancangan untuk menyerang bandar Rafah di selatan Gaza. Rafah kini menjadi rumah kepada lebih daripada satu juta orang Palestin yang dipaksa berpindah dari bahagian lain enklaf itu, dan Biden memberitahu MSNBC awal bulan ini bahawa operasi Israel di sana akan melintasi “garis merah.”

Biden sebahagiannya menarik semula komen beliau beberapa minit kemudian, memberitahu MSNBC bahawa Netanyahu “mempunyai hak untuk mempertahankan Israel,” tetapi perlu “memberi lebih perhatian kepada nyawa orang awam yang hilang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.