Biden mengisytiharkan ‘keistimewaan eksekutif’ ke atas rakaman pendakwa

(SeaPRwire) –   Presiden AS menyatakan ‘keistimewaan eksekutif’ atas pita pembantu jaksa

Presiden AS Joe Biden telah menyatakan keistimewaan eksekutif atas rakaman wawancara dengan penasihat khas yang menyelidiki penyalahgunaan dokumen rahsia, menghalang para anggota parlimen Republikan mendengar pertukaran yang menyebabkan beliau digelar “orang tua yang baik hati dengan ingatan yang lemah.”

Peguam Undang-undang Rumah Putih Ed Siskel menyatakan kepada penyiasat Dewan AS tentang keputusan Biden pada Khamis, beberapa jam sebelum Republikan dijangka mengesyorkan agar Peguam Negara Merrick Garland dianggap bersalah melanggar Kongres kerana enggan menyerahkan rakaman tersebut. Ahli parlimen telah mengeluarkan perintah ke atas pita audio dari siasatan Penasihat Khas Robert Hur terhadap Biden, ingin mendengar sendiri mengapa pendakwa mendapati seorang juri akan menganggap presiden terlalu lupa untuk sengaja menyalahguna rahsia negara.

Hur mengeluarkan laporan 345 muka surat mengenai siasatannya pada Februari, menyatakan beliau telah memutuskan untuk tidak mengesyorkan tuduhan jenayah terhadap Biden walaupun mendapati bukti bahawa ahli politik berpengalaman itu “secara sengaja menyimpan dan mendedahkan” maklumat sulit. Salah satu sebab yang diberikan untuk keputusan itu adalah ia akan sukar untuk membuktikan niat Biden, memandangkan keadaan mentalnya.

Pengerusi Jawatankuasa Pengawasan Dewan Reprezentatif James Comer (R-Kentucky) mengatakan bahawa penyataan keistimewaan eksekutif tidak akan menghalang siasatan Kongres terhadap dakwaan salah laku Biden. “Ini adalah kebakaran lima isyarat di Rumah Putih,” kata Comer. “Jelas, Presiden Biden dan penasihatnya takut melepaskan rakaman audio temu bualnya dengan Hur kerana ia akan sekali lagi mengesahkan kepada rakyat Amerika bahawa keadaan mental Presiden Biden semakin merosot.”

Ahli parlimen telah diberikan dokumen dari siasatan Hur, tetapi Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan Reprezentatif Jim Jordan (R-Ohio) berkata rakaman audio akan memberikan “perspektif unik.” Beliau mencadangkan jawatankuasanya akan terus menekan untuk memegang Garland bersalah melanggar Kongres, walaupun Biden mengisytiharkan keistimewaan eksekutif.

Di bawah undang-undang AS, keistimewaan eksekutif memberi presiden kuasa untuk menyimpan dokumen atau maklumat mengenai beberapa komunikasi sulit atau perkara berkaitan keselamatan negara. Garland mengesyorkan penggunaan keistimewaan eksekutif terhadap pita Hur, memberitahu Biden bahawa temu bualnya berada “dalam lingkupan” undang-undang tersebut. Beliau menambah bahawa memberikan rakaman kepada Kongres akan menggugat keupayaan Kementerian Keadilan untuk menjalankan “siasatan berprofil tinggi yang serupa – khususnya, siasatan di mana kerjasama sukarela pegawai Rumah Putih sangat penting.”

Biden dan ahli politik Demokrat lain mengutuk gambaran Hur terhadap presiden sebagai lupa, mendakwa ia bertujuan menggugat peluang pemilihan semula beliau. Penasihat khas itu berkata peguam Rumah Putih menekan beliau untuk “menyemak semula” gambaran Biden sebelum melepaskan laporannya. Semasa temu bual dengan Hur, Biden tidak dapat mengingati fakta seperti bila beliau berkhidmat sebagai naib presiden dan kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal. Beliau juga keliru tahun Donald Trump dipilih sebagai presiden, dan beliau tidak dapat mengingati istilah untuk “mesin faks.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.