Biden mendapat sokongan besar daripada pengundi wanita – kajian

(SeaPRwire) –   Presiden yang menjawat sekarang telah membuka kelebihan ke atas pesaing Donald Trump dalam perlumbaan pilihan raya AS 2024

Pengundi wanita telah meletakkan Presiden AS Joe Biden ke depan pesaing Republikan Donald Trump dalam perlumbaan untuk Rumah Putih 2024, menurut satu kajian terbaru yang dikeluarkan.

Kajian Quinnipiac University, dikeluarkan pada Rabu, mencadangkan bahawa Demokrat yang menjawat sekarang mempunyai kelebihan 50-44 ke atas Trump dalam pertembungan satu lawan satu hipotetikal. Berbanding dengan kelebihan 47-46 untuk Biden, hampir seri, apabila Quinnipiac University menjalankan kajian yang sama sebulan yang lalu.

Perubahan besar disebabkan oleh sokongan daripada pengundi wanita, yang menyokong Biden dengan margin 58-36, naik daripada 53-41 pada Disember. Keputusan adalah hampir tidak berubah untuk pengundi lelaki, yang lebih menyokong Trump dengan margin 53-42, berbanding 51-41 sebelumnya.

“Demografi jantina memberi satu cerita untuk diperhatikan,” analis kajian Quinnipiac University Tim Malloy berkata. “Didorong oleh pengundi wanita dalam tempoh beberapa minggu yang lalu, ikatan kepala dengan Trump berubah menjadi kelebihan ringan untuk Biden.”

Walau bagaimanapun, perlumbaan adalah lebih ketat apabila ia termasuk calon-calon lain yang akan ada pada surat undi November. Biden menerima sokongan 39% dalam persaingan dengan keseluruhan medan, berbanding 37% untuk Trump, menurut kajian itu. Calon bebas dan pihak ketiga , Cornel West, dan Jill Stein disukai oleh 14%, 3% dan 2% pengundi masing-masing.

Trump jauh lebih unggul sebagai calon Republikan utama untuk menghadapi Biden dalam pilihan raya November, dan kajian-kajian terkini yang lain menunjukkan bahawa beliau mendahului bekas presiden. Sebagai contoh, satu kajian Quinnipiac yang dikeluarkan minggu lepas mendapati bahawa Trump mempunyai kelebihan 40-34 ke atas Biden. Peserta kajian tersebut kebanyakannya bersetuju bahawa mereka tidak mahu pertandingan semula Biden-Trump 2020, dengan 67% berkata mereka “mahu seseorang yang baru.”

Pesaing terakhir Trump untuk pencalonan Republikan, bekas Duta AS ke PBB Nikki Haley, akan kalah dengan mudah kepada Biden, mendapati Quinnipiac. Dalam pertembungan hipotetikal dengan Haley dan keseluruhan medan, Biden akan mengalahkan Republikan dengan margin 36-29, dengan Kennedy memenangi 21% undian. Haley akan mengalahkan Biden dalam pertembungan satu lawan satu, menunjukkan kajian itu, tetapi beliau akan kalah apabila calon-calon lain dimasukkan kerana sokongan yang agak lemah daripada Republikan.

Quinnipiac adalah salah satu pertubuhan pengundian yang paling terkemuka di AS, walaupun seperti penyelidik utama yang lain, ia salah meramalkan bahawa Hillary Clinton akan menewaskan Trump dengan mudah dalam pilihan raya presiden 2016. Quinnipiac juga salah pada 2020, menganggarkan kelebihan kemenangan Biden ke atas Trump dan meramalkan dengan salah bahawa beliau akan memenangi negeri-negeri penting Florida dan Ohio.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.