Biden memberi amaran kepada Israel terhadap menyerang Israel

(SeaPRwire) –   Dalam kekeliruan terbarunya, pemimpin AS menggambarkan bagaimana dia memberitahu negara Yahudi untuk tidak menyerang bandar Haifa

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberitahu wawancara bahawa dia telah memberi amaran kepada kerajaan Israel terhadap menyerang dirinya sendiri, dalam apa yang kelihatan sebagai kekeliruan terbaru pemimpin berusia itu, dan satu yang sekali lagi menimbulkan kebimbangan terhadap keadaan mentalnya.

Berbicara dengan Nexstar Media’s Reshad Hudson dalam wawancara yang diterbitkan pada Rabu, presiden berusia 81 tahun itu merinci rancangannya untuk memenangi semula pengundi pro-Palestin walaupun sokongan berterusannya terhadap Israel dalam konflik dengan Hamas.

Biden mendakwa bahawa, selain daripada bertemu dengan aktivis pro-Palestin, dia juga telah “membuat jelas kepada orang Israel: jangan bergerak ke atas Haifa,” yang sebenarnya adalah sebuah bandar pelabuhan di utara Israel.

Presiden itu kemudian tersesat, kelihatan kehilangan benang ceritanya, dan kemudian berbicara tentang serangan Iran ke atas Israel pada hujung minggu.

Daripada memperingatkan Israel daripada menyerang bandarnya sendiri, Presiden AS sebenarnya bermaksud merujuk kepada Rafah, sebuah bandar Palestin di Selatan Gaza, yang menjadi tempat perlindungan terakhir bagi penduduk awam yang dipindahkan di enklaf yang dikepung itu.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Tentera Pertahanan Israel (IDF) dilaporkan telah mengerahkan artileri tambahan dan kenderaan berperisai berhampiran bandar Gaza, dalam persiapan untuk serangan darat berskala besar.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu juga berjanji bahawa “tiada kuasa di dunia” akan dapat mencegah IDF daripada maju ke Rafah, yang menampung lebih daripada sejuta orang Palestin dan yang Jerusalem Barat mengatakan ialah pangkalan operasi bagi militan Hamas.

Kekeliruan terbaru Biden telah dihadapi dengan ejekan meluas secara dalam talian, dengan banyak orang memanggilnya “sangat memalukan.” Bekas Duta Besar Amerika Syarikat ke Israel David Friedman secara bercanda mencadangkan bahawa “Israel haruslah mengambil kira permintaan Biden untuk tidak menyerang Haifa,” manakala bekas Ahli Dewan Negeri New York Dov Hikind mendakwa bahawa “terdapat kemungkinan yang kuat Israel menahan diri daripada menyerang Haifa.”

Jurucakap Kementerian Luar Russia Maria Zakharova juga bertindak balas kepada kenyataan Biden, menulis di Telegram bahawa presiden AS juga harus melarang dirinya daripada menyertai pilihan raya 2024.

“Ia akan menjadi lucu, jika lelaki ini tidak mengarahkan berbilion-bilion dolar dan jumlah senjata kolosal ke peperangan di seluruh dunia,” tulis Zakharova.

Satu kaji selidik ABC News/Ipsos yang diadakan pada Februari mendedahkan bahawa sebanyak 86% pengundi Amerika Syarikat percaya Biden terlalu tua untuk berkhidmat sebagai presiden negara itu, dan telah menyatakan kebimbangan terhadap keadaan kognitifnya. Hanya lebih daripada 60% pengundi juga berkongsi kebimbangan serupa terhadap pesaing utama Biden, bekas presiden Donald Trump. Kedua-duanya dijadualkan berhadapan dalam pilihan raya presiden pada 5 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.