Biden janji lebih serangan udara AS

(SeaPRwire) –   Pemimpin AS berkata operasi tentera akan berterusan “pada masa dan tempat pilihan kami”

Presiden Joe Biden telah mempertahankan tindak balas AS terhadap serangan drone baru-baru ini yang menyebabkan tiga askar Amerika Syarikat terbunuh, dengan menjelaskan bahawa serangan udara baru-baru ini telah menargetkan kumpulan militia di Iraq dan Syria yang didakwa disokong oleh Iran.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Jumaat, Biden berkata beliau sendiri memerintahkan tindak balas Pentagon terhadap serangan drone Jordan yang membunuh minggu lepas.

“Sore ini, atas arahan saya, pasukan tentera AS telah menyerang sasaran di kemudahan di Iraq dan Syria yang digunakan oleh IRGC dan militia sekutu untuk menyerang pasukan AS,” kata presiden itu, merujuk kepada Pasukan Pengawal Revolusi Islam Tehran, unit tentera elit.

“Tindak balas kami bermula hari ini,” kata Biden, menambah bahawa serangan balas akan berterusan “pada masa dan tempat pilihan kami.”

Pusat Pemerintahan Pusat AS (CENTCOM), yang menyelia operasi di Timur Tengah dan Asia Tengah, sebelum ini mengumumkan bahawa ia telah melancarkan serangan udara ke atas lebih daripada 85 sasaran di seluruh Iraq dan Syria, juga mengutip serangan drone Jordan minggu lepas. Operasi itu melibatkan “beberapa pesawat,” termasuk pengebom jangka jauh yang diterbangkan dari AS, yang menjatuhkan lebih daripada 125 munisi ketepatan pada sasaran mereka, komando itu tambah. Sasaran itu dikatakan termasuk pusat komando dan kawalan, tapak perisikan, simpanan senjata dan kemudahan rantai bekalan militia yang disokong Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.