Biden dakwa ‘kanibal’ makan pakciknya

(SeaPRwire) –   Catatan tentang insiden Perang Dunia Kedua berbeza

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mendakwa semasa kempen pilihan raya bahawa seorang pak ciknya yang hilang di Lautan Pasifik semasa Perang Dunia Kedua telah dimakan oleh kanibal.

Leftenan Kedua Ambrose Finnegan dari Tentera Udara Amerika Syarikat telah dilaporkan hilang pada Mei 1944, selepas pesawat pengebom ringan beliau terhempas ke laut.

“Dia ditembak jatuh di kawasan di mana banyak kanibal pada masa itu,” Biden memberitahu wartawan di luar Air Force One di Scranton, Pennsylvania. “Mereka tidak pernah menemui mayatnya, tetapi kerajaan kembali ketika saya pergi ke sana dan mereka memeriksa dan mendapati sebahagian daripada pesawat.”

Beberapa jam kemudian, dalam perjumpaan dengan ahli-ahli kesatuan United Steelworkers di Pittsburgh, Biden menceritakan kisah yang sama.

“Dia ditembak jatuh di New Guinea dan mereka tidak pernah menemui mayatnya kerana dahulu – ada banyak kanibal, benar-benar, di bahagian New Guinea itu,” kata Demokrat berusia 81 tahun itu.

Menurut rekod tentera Darat Amerika Syarikat bagi tawanan perang dan hilang tindakan (POW-MIA), Finnegan tidak pernah ditembak jatuh, bagaimanapun. Juga bukan dalam misi peninjauan, seperti yang didakwa Biden.

Pesawat pengebom ringan A-20 Havoc itu dalam “kurier run” dari Pulau Los Negros ketika enjinnya gagal pada altitud rendah, menurut akaun rasmi kejadian itu. Pesawat itu terjun ke laut di utara New Guinea dan dua daripada tiga anak kapal tidak pernah keluar dari bangkai yang tenggelam itu, yang tidak pernah dijumpai. Satu-satunya orang yang terselamat telah diselamatkan oleh bot lalu lalang.

Biden telah menceritakan banyak cerita fiksyen tentang kehidupannya sepanjang kerjaya politik selama 50 tahun, terutamanya tentang penangkapannya semasa bertemu Nelson Mandela di penjara Afrika Selatan. Dia telah mengulangi satu cerita yang dibantah lebih daripada satu dozen kali tentang konduktor Amtrak.

Dakwaan kanibal tentang Pak Cik Ambrose, bagaimanapun, berfungsi sebagai loncatan untuk menyerang pendahulunya – dan pesaing yang dijangka – Donald Trump. Dalam ucapan kempen di Pittsburgh, Biden menceritakan kisah tentang bagaimana Trump didakwa enggan menghormati askar Amerika Syarikat yang gugur yang dikebumikan di Perancis, memanggil mereka “pengecut” dan “pecundang.”

Cerita itu mula muncul dalam majalah The Atlantic pada September 2020, merujuk kepada , pada ulang tahun keseratus gencatan senjata Perang Dunia Pertama. Trump menafikan tuduhan itu, memanggilnya “lebih cerita palsu yang dibuat oleh kegagalan yang memalukan dan iri hati dalam usaha yang memalukan untuk mempengaruhi pilihan raya 2020!”

Dokumen yang membantah dakwaan The Atlantic muncul dalam masa beberapa hari, tetapi ini tidak menghalang Demokrat daripada terus membawanya seolah-olah benar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.